189 év elteltével újra van toronyórája az egri ciszterci templomnak

1763-ban (253 éve) készült el az egri ciszterci, akkor még jezsuita templom első toronyórája az akkoriban még Egerben létező-működő jezsuita rendház Historia Domus-ának tanúsága szerint. A toronyóra első pusztulása 1800-ban történt egy nagy egri tűzvész alkalmával. 1802-ben az akkor már cisztercivé vált templom óráit a ciszter szerzetespapok állítják helyre. 1827-ben (189 éve) egy akkori újabb tűzvész során ismételten megsemmisül a toronyóra együttes és innentől kezdve nyoma vész az írott forrásokban a templom toronyóráinak. Minden valószínűség szerint a templomon esett természeti károk súlyossága (tűzvészek, földrengések, villámcsapások), a helyreállítási feladatok nagysága miatt a toronyórák helyreállítására már sohasem volt elegendő energia semmiféle tekintetben. (Gondoljunk csak bele, hogy a XIX. század toronyóráinak elkészítése még egészen másfajta mestertechnikát igényeltek, mint manapság.)

A már idősebb éveiket taposó, tősgyökeres egri polgárok közül senki nem emlékszik arra, hogy gyerekkorukban lett volna, működött volna a ciszterci templom toronyórája. Ábrázolások sincsenek, a már fentebb említett bejegyzés az egyetlen igazi támpont. Valamint művészettörténeti analógiák szolgáltak segítségül az órák számlapjainak rekonstruálásánál. 2014-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a templom tornyainak, annak rozsdabarna lemezeinek helyére, amelyek évtizedek óta rondán jelezték a hajdani óralapok helyét, igazán méltó lenne, Eger belvárosának képét is ha csak kis mértékben is szépítendő toronyórát készíttetni. Az elgondolást üdvözölték a ciszterci templomba járó hívek, a ciszterci gimnázium öregdiákjai, a fertálymesteri testület azon része, ahová templomunk is tartozik, az egri városszépítők. Valamint a terv megvalósításának támogatásáról biztosított bennünket a tulajdonos zirci ciszterci apát és Eger városának első embere, polgármestere. A toronyóra megalkotását, kivitelezését az Egerben is és Eger környékén is nagyon jó referenciákkal bíró füzesabonyi vállalkozó, Bukta András vállalta. 

A toronyórák a mai nappal helyükre kerültek. Elindításuk ünnepélyes keretek között fog történni az Irgalmasság rendkívüli szentévében, 2016. szeptember 11-én, vasárnap este 6 órakor, Szűz Mária névnapjának előestéjén, az egri vár 1552. évi ostroma elindulásának 464. évfordulóján. Az ünnepségre mindenkit szeretettel várunk!

Koós Ede atya, a Szent Bernát templom igazgatója