200 éves a besenyőtelki templom

Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelték fel 1816-ban a Besenyőtelki római katolikus templomot. A 200 éves jubileum alkalmából június 12-én mutatott be ünnepi szentmisét a településen Ternyák Csaba egri érsek. A szentmise elején a főpásztor megáldotta az egykor közadakozásból felépült templomot és a 200 év alatt a településen szolgálatot teljesítő plébánosok nevét viselő emléktáblát.
 
Prédikációjának középpontjába a főpásztor a Szentlelket állította. A templom kőből épült, de Krisztus egyháza élő kövekből, az egymásra testvérként tekintő hívek közösségéből épül fel.

2000 év óta a Szentlélek az, aki élteti, és időről időre megújítja az egyházat. A bérmálásban ez a Lélek erősít meg bennünket, hogy kitartsunk hitünk mellett. Ma, bár nem üldözik az egyházat, mint tették azt a történelem évszázadai során nagyon sokszor, mégis ugyanolyan nehéz Jézus Krisztus mellett tanúságot tenni, mint minden korban – fogalmazott a főpásztor. Minden kornak megvannak a maga kísértései, de Jézus minden nap megtérésre, újrakezdésre, megbocsátásra, áldozatvállalásra hív bennünket. A bérmálkozás jó alkalom arra mindannyiunknak, hogy a kezdeti lelkesedést, gyermeki hitet felszítsuk magunkban, így a szeretet konkrét cselekedetei által bátran megvalljuk, hogy hozzá tartozunk.

A keresztségi fogadalom megújítása után a fiatalok sorban a főpásztor elé álltak, aki kiszolgáltatta nekik a bérmálás szentségét.