88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok

A Tittel Pál Könyvtár, az Egri Főegyházmegyei Könyvtár és a Bródy Sándor Könyvtár közösen szervezi meg a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok programjait. A rendezvényen többek között kötetbemutatók, előadások, dedikálások várják az érdeklődőket az Eszterházy téren, a Líceumban és a Bródy Sándor Könyvtárban.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok ünnepélyes megnyitója június 8-án, délután 16 órakor kezdődik az Eszterházy téren. A rendezvényt Habis László polgármester, és dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektorának köszöntője után Varró Dániel költő nyitja meg, majd a Lajtha László Néptáncegyüttes műsora, és az egyetem Ének-zene Tanszékének zenekara koncertje zárja a programsorozat megnyitóját.


Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár ezen a napon dedikálásra várja az érdeklődőket: dr. Tengely Adrienn: Az 1931. és 1942. évi egri egyházmegyei zsinatok, dr. Horváth István: A Pécsi Papnevelő Intézet uradalma - Tájhasználat és gazdálkodás (1736–1875) című kötetét, pénteken Dr. Löffler Erzsébet: Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár című művét dedikálja.

Bemutatkoznak az EKE Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet folyóiratai az egyetem kiadói sátránál: az Új Pedagógiai Szemlét, az Új Köznevelést, a Könyv és Nevelést (az EKE Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum folyóirata), és a Mikkamakkát, a kisiskolások lapját lehet közelebbről megismerni. A gyerekeket az egyetemi hallgatók arcfestéssel és tematikus játékokkal várják Dr. Héjja-Nagy Katalin (Eszterházy Károly Egyetem, Pszichológia Intézet) vezetésével.

Különleges fotókiállítással készül az Eszterházy Károly Egyetem, mely a 20. századi történelem egy újabb érdekességét mutatja be: a székelyek hazatelepítését Bukovinából, letelepítését Bácskában. A tárlat egész júniusban látogatható. Ehhez kapcsolódik Kóka Rozália, a Népművészet Mestere, Magyar Örökség-díjas előadóművész előadása a bukovinai székelyekről, és a Szent László Gyimesben című könyv bemutatója is a Tittel Pál Könyvtárban. Az előadások sorát bővíti Török Ádám történész-levéltáros Egri borhistóriák levéltári kincsek tükrében címmel tartott előadása.

Az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban Az Istenszülőnek ajánlva - Lőrincz György borásszal beszélget Benkei Ildikó című kötetet mutatják be.

A Bródy Sándor Könyvtár is sokszínű programsorozattal készül: többek között megemlékeznek Szabó Magda születésének 100. évfordulójáról, az Eszterházy téren felállított Írók Sátrában pedig helyi írókkal, költőkkel találkozhatnak a könyvbarátok.

A programok nyitottak, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

forrás: uni-eszterhazy.hu