A Cigánypasztorációs Tanács látogatása Jászapátin

Jászapáti volt az első állomása annak az eseménysorozatnak, melyben az Egri Főegyházmegye Cigánypasztorációs Tanácsa végigjárja azokat a nagyobb településeket, ahol többségben van a roma lakosság.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek szándéka szerint minden olyan nagyobb településre ellátogat a közeljövőben, ahol többségben él a cigányság. Az első állomás Jászapáti volt. A találkozó szentmisével vette kezdetét, melyen a főpásztor Karácsony közeledtével hangsúlyozta, hogy a megszülető Megváltó azért jött közénk, hogy egyesítsen bennünket. Azért, hogy azt a válaszfalat, amit mi fölhúzunk az eltérő szokások, különböző nyelvek vagy a bőrszín miatt, ő egyesítse. Egymásban tehát nem a nemzetiségi hovatartozást, hanem az embert kell látnunk. – mondta Ternyák érsek.

A szentmisén Balázs József cigány kisebbségi lelkész is bemutatkozott és ismertette a Cigánypasztorációs Tanács elsődleges feladatait. Mint mondta: nincsenek új módszerek, a nyitottság és a befogadás a kulcs.A találkozót a helyi óvodások és általános iskolások karácsonyi műsora zárta. A Cigánypasztorációs Tanács 2017. tavaszára Hevesre szervezi a legközelebbi találkozót.