„ A családban kezdődik az élet” - a miskolci Szent Anna templom búcsúja

A fenti idézet a Mátraverebély-Szentkútról érkezett Papp Tihamér ferences szerzetes atya szentbeszédéből való, aki az idei Szent Anna templom búcsúi szentmiséjének szónoka és fő  celebránsa volt. Szentbeszédében az atya a mai kor embere számára példaként állította Szent Anna és Szent Joachim /aki Szent Anna férje volt/ tiszta és szent házasságát, akik szeretettel és buzgó hittel nevelték azt a Máriát, aki szűzi tisztasággal hozta világra a megváltó Jézust.

Ezzel szembeállította azt a tényt, hogy a ma élő fiatalok többsége nem mer elköteleződni a házassággal, ezért az együttélést választják, amelyből könnyen ki lehet lépni. Szükség van az igazi, boldog, egészséges családokra, amelyben nem egymással versengve, hanem az apa a tekintélyével, az anya a tiszta szívű szeretetével, ki-ki a maga szerepét betöltve mutat követendő, jó példát a családban felnövekvő gyermekeik számára.

Az atya beszélt arról is, hogy miért olyan kevés a papi hivatást, vagy a szerzetesi életet választó fiatal. Ennek okát is a családi nevelésben kell keresni, hiszen az állhatatosságban, a hivatás felvállalásában, a kitartásban is szüksége van a fiataloknak a családban tapasztalt példamutatásra.

A búcsúi ünnepi szentmise a templom körül körmenettel ért véget.

 

                                                                                                     Fojtán László