A Hajléktalan Jézus szobra Miskolcon

                                       

 

 

Május 18. délutánján Miskolcra, a Minorita templomhoz érkezett az együttérzés jelképévé vált Hajléktalan Jézus szobor. A padon fekvő, pokrócba burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás a kanadai Timothy Schmalz szobrászművész alkotása.

A bronzból készült együttérzés szobor üzenete, hogy a kirekesztett emberekre a figyelmet felhívja, hogy tudatosan tegyünk az elesettekért, meglátva bennük Krisztus arcát. A köztéri alkotás a világ több nagyvárosában már jelen van, így Londonban, Washingtonban és Rómában is. Az alkotó Budapestnek is elkészítette a szobrot. A fővárosban még keresik a köztéri szobor végső helyét.

 

 

Magyarországi körútja során számos hazai nagyvárosban találkozhattak vele az emberek, és még sok helyen lesz látható. A szobor fő üzenete közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyőződéséhez, hogy az elesetteket az embertársainknak fel kell karolni. 

 

 

Gyűjtést hirdettek a szobor felállítására, ezért ők kísérik el hazánk nagyobb városaiba bemutatni az alkotást. Miskolcon a 15 órakor kezdődött program a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium énekkarának közreműködésével indult, majd Mikolai Vince esperes atya, a diósgyőri római katolikus templom plébánosának az eseményhez kapcsolódó gondolataival folytatódott.

 

 

Ezután Zoller János volt hajléktalan beszélt őszintén a nehéz évekről, és tett tanúbizonyságot arról, hogy a Krisztussal való „találkozása” mentette meg az életét. A hajléktalan Jézus szobor megihlette Lackfi János József Attila díjas kortárs költőt, aki verset írt A hajlékkészítés zsoltára címmel. Ezt a költeményt Madarász Éva színésznő mondta el.

 

 

A köztéri alkotást Kalna Zsolt O.F.M. minorita tartományfőnök, a Miskolci Nagyboldogasszony templom plébánosa áldotta és szentelte meg. Gecse Attila református lelkipásztor közös imát mondott a jelenlévő miskolciakkal együtt, majd Vécsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének köszöntő szavai zárták a Hajléktalan Jézus tiszteletére rendezett miskolci programot.

 

 

Kép és szöveg:   Fojtán László