„A magyar szentek hozzád jönnek!”

A magyar szentek hozzád jönnek! címmel nyílt kiállítás a sátoraljaújhelyi V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Árpád-házi Szent Margit Átalános Iskola Tagintézményében. A kiállítás képeinek alkotója Basa Katalin grafikus, aki – mint mondta - a budapesti Szent István Bazilikába járt hittanra. Alberti Árpád atya biztatására kezdett rajzolni, először a Moha bácsi meséi két kötetét. 2008-ban lett az Adoremus Junior egyik grafikusa, mely ma Élő Kenyér címmel jelenik meg a Zalalövői Plébánia Kiadásában. Önálló füzeteit az Eklézsia jelenteti meg. Rajzai vidámak, kicsikhez és nagyokhoz egyaránt szólnak. Ma a magyar szentek sorozatot hozta el nekünk.” A MAGYAR SZENTEK ÉLETE imafüzet két kötetének gyönyörűséges rajzai alkotják a kiállítás anyagát. Az 51 képen összesen 103 magyar, illetve magyar vonatkozású szentet és boldogot láthatunk és tisztelhetünk. Fontos tudni, hogy  16 szentünk az Árpád-ház szülöttje – nincs még egy uralkodóház, ami ennyi szentet adott volna a világnak, 19 magyar szent viselt királyi koronát. Ezen tiszteletreméltó szentünk egyike Árpád-házi Szent Margit, iskolánk védőszentje. A kiállítást  március 21-én nyitották meg. Tanulóink ráhangolódásként kis ünnepi műsort adtak.

Vendégünk, Basa Katalin grafikus megnyitó gondolataiban nagyon kedvesen szólt a gyerekekhez, és méltatta szentjeinket. A méltatást folytatta Szabó Attila káplán atya, aki megszentelte a kiállítás képeit. Ez az első kiállítása a Magyar Szentek sorozatnak. A képek a tanév végéig ékesítik iskolánk gyönyörű összekötő folyosóját, mely most igazi és szent légkörrel megtelt kiállító teremmé változott át. Ide várunk minden kedves érdeklődőt, szívesen körülvezetjük!

 

(forrás: V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola Tagintézménye)