Átadták a Don Bosco Sportcentrumot Kazincbarcikán

A létesítményt  állami és egyházi forrásokból építették meg. A szeptember 2-án megtartott hivatalos megnyitón Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök hangsúlyozta, hogy a rend által működtetett Don Bosco Szakiskola valamint a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium mellett ez a csarnok egy másfajta minőségben szolgálja majd ki a fiatalok közösségi igényét. Valami hiányzott még,  egy közösségi tér a fiataloknak, ami segíti az életük teljességét – tette hozzá.

Szitka Péter polgármester mérföldkőnek nevezte a város életében a sportlétesítmény átadásának napját. Évtizedes álom vált valóra – fogalmazott Kazincbarcika első embere, majd köszönetét fejezte ki a kormánynak és a Szalézi rendnek egyaránt.

Szitka Péter hangsúlyozta, fontos a helyi és a környékbéli kulturális életbe integrálni a csarnokot - és az anyagi támogatás mellett - ezt komoly feladatának tekinti az önkormányzat.

Demeter Zoltán országgyűlési képviselő szerint figyelemre méltó ahogy a felelősséggel és hittel dolgozó történelmi egyházak számára nem csak a saját közösségük fontos hanem sokat tesznek a közjó érdekében is. Kiemelte: a rend az egész város számára hozta létre a csarnokot.

Lázár János miniszter beszédében elmondta, szívesen támogatta a kormány ezt a programot, amelyet hatalmas, sikeres és eredményes összefogás övezett. Kazincbarcika a választók akaratából baloldali vezetéssel fogott össze egy polgári kormány és egy keresztény közösség. Képesek vagyunk az egyetértésre, még akkor is, ha ez olykor másképp fejezzük ki –mondta el a miniszter.

A miniszter később felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, aki többek között így fogalmazott üzenetében:

 “ha lenne még vagy száz ilyen, munkára és hadra fogható, elszánt közösségünk akkor csodát tehetnénk Magyarországon, olyan csodát, amelyen mindenki meglepődne ebben a mai világban, ahol a kérések, a tervek, a javaslatok túlnyomó többsége személyes önérdekek felé irányul”

A beszédek után dr. Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a sportlétesítményt.

A megjelent prominens vendégek ezt követően a Szalézi rend ajándékát vehették át egy üvegplasztika és egy mez formájában, majd köszöntötték azokat a sportolókat is, akik jelentős szerepet játszottak a város életében.

A lelátó a kihúzható széksorokkal együtt 900 fő befogadására alkalmas. Az alsó szinten található két fallabdaterem, konditerem, szauna, a középső szinten pedig két bowling-pályát és vendéglátó egységeket alakítottak ki. A projekt közel 2 milliárd forintba került melyből 952 millió forintot a kormányzat biztosított.