Ad missio Egerben

 

Családias, szűk körben mutatott be ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium kápolnájában abból az alkalomból, hogy a szeminárium négy kispapja egy lépéssel közelebb került a szentelési szertartáshoz.

"Egy nagyon nagy örömünnep volt számunkra, hiszen négy kispapunk kapta meg az Ad missio-t, ami azt jelenti, hogy az egyház, az Érsek atya elfogadta őket a szent rendekre való jelöltek közé. Nálunk ez olyan jelentéssel is bír, hogy ez nem csak egy beöltözés, hanem mostantól kezdve tényleg, komolyan készülnek az egész életükkel a papi hivatásra, erre a szolgálatra, és ennek a jeleként mindig papi civilben lesznek" - foglalta össze az eseményt Ailer Gellért, a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium vicerektora.

Köszöntő szavaiban Ternyák érsek köszönetét fejezte ki, hogy a Szemináriumban tanuló kispapok vállalták, hogy az otthonuktól távol, a nyelvi nehézségeket leküzdve készülnek a papi hivatásra.

Az egyházi rend felvételére jelöltek befogadási szertartása mindig megható pillanat a kispapok számára, hiszen ünnepélyesen nyilvánítják ki elhatározásukat.

A szeminárium 16 kispapja közül 13-an a házban tanulnak, hárman pedig missziós gyakorlaton vesznek részt.

Resch Tamás, kispap elmondása szerint:  "A misszió egy nagyon tág fogalom. Miskolcon a Missio Ad gentes közösségnek vagyok a része, Skublics Máté atya mellett dolgozom. Ez azt jelenti, hogy együtt élünk, együtt imádkozunk, együtt járunk a liturgiákra, dehát bármi mást is, amit a közösség élete jelent: bébiszitterkedést, vakolást, misére járást, az Ige hirdetését - ami a fő feladatunk. Egy élet, egy közösségben."

Az ünnepet szeretetvendégség zárta.