Az Egyházi év címmel jelent meg Dolhai Lajos új könyve

Többek kérésére, a Szent István Társulat kiadásában, együtt, könyv formátumban is megjelentek Dolhai Lajosnak, az Egri Hittudományi Főiskola rektorának az Egyházmegyei Hírekben, egyházmegyénk havilapjában megjelent jegyzetei.

A könyv címe is jelzi, hogy ezek a liturgikus teológiai tanulmányok az egyházi év ünnepeit, vagyis magát a megtestesülés és megváltás misztériumát akarják számunkra érthetővé és gyümölcsözővé tenni. A hat nagy fejezetre bontott mondanivaló a húsvéti időtől kezdve a karácsonyi időn át az évközi idő ünnepeit, valamint Szűz Mária és a szentek ünnepeit mutatja be, végül az egyéb ünnepi alkalmat és a liturgikus jeleket elemzi.

A szerző hangsúlyozza, hogy nem ünnepi prédikációkat akart közölni, hanem a világi hívek és az liturgikus ünneplést vezető papság számára akar esszéivel segítséget nyújtani, hogy megértsük mit és miért ünneplünk.

Az utóbbi években még Barsi Balázs OFM jelentetett meg különféle füzetekben lelkiségi, liturgia-magyarázó anyagokat az egyházi év mélyebb megértéséhez. Mindez azt mutatja, mennyire nagy szükség van – főként az új generációnak, a fiataloknak – arra, hogy értelmezzük, újra megmutassuk, magyarázzuk ünnepeink, liturgikus jelrendszerünk gazdagságát.

A könyv cikkei korábban az egri Egyházmegyei hírek, ill. az Új Ember hasábjain már megjelentek, ám azóta sem veszítettek aktualitásukból. Az esszéket egyaránt haszonnal olvashatják papjaink, kispapjaink vagy az érdeklődő – a liturgiánkban elmélyülni szándékozó – egyszerű hívő ember.

Dolhai Lajos: Az egyházi év (Liturgikus-teológiai esszék), Szent István Társulat Budapest, 2016, 204 oldal, 1.800.- Ft.