Az Irgalmasság Rendkívüli Szentévének lezárása Sárospatakon

A IX. Őszi Szent Erzsébet Napok részeként ünnepi szentmisét mutatott be és egyben lezárta az irgalmasság rendkívüli szentévét Dr. Ternyák Csaba érsek, a sárospataki bazilikában.

Ez a város és ez a templom Szent Erzsébet személyében egy nagyon nagy kincset rejteget az egri egyházmegye és a magyar egyház számára – mondta szentbeszédében a főpásztor. Az ő szeretete a tettekben mutatkozott meg és Szent Márton püspökkel együtt arra vezetett bennünket az elmúlt évben, hogy hogyan legyünk a mennyei Atyánkhoz hasonlóan irgalmasak embertársaink felé. Érezzük azonban azt feszültséget – mutatott rá az érsek – amely a vágyaink és a valóság közt húzódik. Irgalmasok akarunk lenni, de sokszor gyengék vagyunk, nehezen tudunk kitartani a legszentebb elhatározásainkban is. Van viszont egy halhatatlan lehetőségünk: az időben élünk és ezért megvan mindannyiunkban a fejlődés lehetősége, tudunk előre lépni, jobbak lenni. De ez véletlenül nem megy, csak tudatosan. Mint ahogy az irgalmasság kapuját is tudva és akarva léptük át az elmúlt esztendőben.

Amikor a jóság fölülkerekedik rajtunk, hálával telik meg a szívünk és megköszönjük az Istennek hogy ennyire szeret minket – mondta beszéde végén Ternyák Csaba majd emlékeztetett – az isteni irgalom nem zárul le az irgalmasság szentévének lezárásával.

Az egri főpásztor ugyanezen a napon egy másik egyházközséget is meglátogatott. A Sátoraljaújhely melletti Károlyfalván fogadták az érseket, aki szentmise keretében megáldotta az adományokból, önkormányzati és főegyházmegyei forrásokból megújult templom-külsőt és harangtornyot.