Balaton, Borsodszentgyörgy és Mikófalva együtt szépült

 

 

Kiss Jánosné a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola igazgatója beszámolója a teremtésvédelmi napról:

 

"Intézményünk, a balatoni, borsodszentgyörgyi iskolája és mikófalvai telephelye is csatlakozott a teremtésvédő programsorozat rendezvényeihez.

            Ez a nap alkalmat adott arra, hogy gyermekeinkkel beszéljünk a teremtett világ védelméről és felhívjuk figyelmüket mindannyiunk felelősségére Földünk megóvása érdekében. Ferenc Pápa szavaival élve, nekünk is mindent meg kell tennünk „közös otthonunk gondozásáért”.

            Szerettük volna valamennyi diákunkat bevonni az eseményekbe, közösségünket erősítve, együtt tevékenykedni közvetlen környezetünk megtisztításában.   Mivel iskoláinkban sok, más településről bejáró gyermek tanul, célszerű volt velük együtt március 24-én, pénteken megszervezni a programot. Így feladatellátási helyeink tanuló- és pedagógus közösségei összefoghattak saját környezetük szépítésére, bevonhatták a helyi önkénteseket, önkormányzatokat, szülőket, nagyszülőket.

 

 

Balaton:

            Délelőtt három tanítási óra után iskolagyűléssel indítottuk a Teremtésvédelmi Napot, majd a felsősök osztályfőnöki óra, az alsósok környezetismeret óra keretében beszélgettek a környezetvédelemről, s emellett a lelki tisztaság védelméről is. Hiszen ha az ember imádattal fordul teremtője felé, tiszteletet fog tanúsítani embertársai és a teremtett világ felé is.

            Az órán megnéztük a Hittansuli.hu honlapon lévő „A teremtett világ védelme” c. oktatófilmet Illéssy Mátyás előadásával, majd a földrajz szakos kolléganő a Mozaweb interaktív táblás programjai segítségével minden osztálynak bemutatta a levegő-, talaj-, és vízszennyezés veszélyeit és feladatunkat a megelőzés érdekében. Ebéd után minden csoportnak rövid munkavédelmi oktatás következett, mindenki kapott kesztyűt és elindultak a csapatok a megtisztítandó területekre.

            A nyolc osztály négy területet vett „pártfogásába”. Olyan helyeket választottunk, ahová gyakran kirándulnak a környékbeliek, ahol sokan megfordulnak, így érdemes tisztán tartani, hogy sokáig élvezhessük még a természet szépségeit.

            Az 1-2. osztályosok az iskola, a 3-4. osztályosok a Polgármesteri Hivatal mögötti dombra mentek szemetet szedni. Az 5-6. osztályosok vállalták az Eger patak forrása (a Vajda-kút) környékének rendbe tételét, a 7-8. osztály a temető mellett rendezte a környezetet. Önkéntes segítők is társultak a gyerekekhez a faluból. Minden csoport a jól végzett munka érzésével jött vissza az iskolába, örültek, hogy széppé varázsolhattak egy-egy területet.

 

 

Mikófalva:

            Az iskolában beszélgettünk a gyerekekkel az Isten által teremtett világ szépségeiről. Megfigyeltük az ébredő természet csodáit, melyet megköszöntünk a Mennyei Atyának. Összegyűjtöttük, az emberek hogyan szennyezik a környezetüket és mi mit tehetünk azért, hogy megőrizzük szépnek és jónak.

            Ezután a Mikófalva közelében lévő Kálvária-dombra sétáltunk el. Ez kedvelt kirándulóhely, mivel 1922-23-ban dédszüleink itt mutatták be a szabadtéri Passiót. Ennek emlékére három keresztet és keresztúti stációt is építettek ide. Útközben összegyűjtöttük a szemetet. Mivel péntek volt, közösen elimádkoztuk a keresztutat. Végül játszottunk és énekeltünk is.

 

 

Borsodszentgyörgy:

            Az akció megszervezése előtt a tagintézmény-vezető felvette a kapcsolatot a község polgármesterével és a falu mezőőrével, hogy megtalálják azt a területet, amelyik életre keltésében iskolásaink a legtöbb segítséget tudnak nyújtani. Így esett a választás a falu futballpályájához közeli területre, amelyet a helyi lakosok – a tiltótábla ellenére - régóta illegális szemétlerakó helynek használnak. A terület melletti földút vezet a falu határában lévő Tarnamenti Tájvédelmi Körzet területére.

            Pénteken az utolsó tanítási óra az alsó tagozaton környezetismeret, a felső tagozaton osztályfőnöki óra volt, amelyen tanulóinkat megismertettük a program legfontosabb célkiűzéseivel, munkavédelmi oktatást tartottunk, hogy elkerüljük a baleseteket. Minden tanuló és pedagógus munkavédelmi kesztyűt kapott. A szemét összegyűjtésére az AVE Miskolc Kft-től szelektív hulladékgyűjtő zsákokat kaptunk. Az egyéb hulladékok számára fekete, nagyméretű szemeteszsákokat szereztünk be.

            A tanítási órák után a gyerekek az iskola dolgozóival együtt megtisztították a területet a felhalmozott szeméttől. Kivágtuk a fölösleges bozótokat, cserjéket, elszáradt növényeket. Munkánkhoz segítséget kaptunk községünk önkormányzatától, akik elszállították az összegyűjtött szemetet. A munka koordinálását a falu mezőőre végezte.

            Bízunk benne, hogy a megtisztított területen sokáig megmarad a jelenlegi állapot és megszűnik az illegális szemétlerakás."

 

 

 

 

Mentés

Mentés