Balatoniak zarándokútja Szent Márton püspök nyomában

 

Az EMMI Szent Márton plébániák számára kiírt pályázatának köszönhetően egy zarándokúton vehettek részt szeptemberben a balatoni egyházközség tagjai, a helyi katolikus iskola pedagógusai és tanulói.

A kétnapos zarándokutat Székely Dénes Atya vezette, a szervezést segítette Kiss Jánosné iskolaigazgató. Az út célpontja Pannonhalma és Szombathely volt, mottója pedig a Szent Márton év mottója: „Felemelő szeretet”.

Első állomás Pannonhalma volt, ahol Dénes Atya a Pannonhalmi apátság kápolnájában szentmisét mutatott be. A balatoni szentmiséken rendszeresen résztvevő és ministráló tíz ministráns segédkezett a szertartáson. Ezután került sor az apátság megtekintésére idegenvezető segítségével. A csoportot két részre osztották, a fiataloknak és a felnőtteknek külön programot szerveztek.

Szombathelyen a Szent Márton plébánián Schauerman János Atya ismertette a püspök életét az udvaron lévő mozaik térkép segítségével. Az atya a gyerekek ismereteit élményszerűvé és életszerűvé tette egy-egy városra mutatva. Dénes Atya a ministránsok közreműködésével szentmisét mutatott be a Szent Márton templomban, majd megtekintették a látogatóközpontot. Ezt követően a székesegyház és a város felfedezése következett idegenvezető segítségével.

A zarándoklat zárásaként ellátogattak a Jáki templomhoz.