Becsengettek Miskolcon és Mezőnyárádon is

Mezőnyárádon az iskola tornatermében tartották tanévnyitó ünnepségüket a pedagógusok és a diákok. Az intézmény ettől a tanévtől került az Egri Főegyházmegye fenntartásába. Ficzek László általános helynök köszöntőjében elmondta: az osztálytermek falaira feszület került, s Jézus Krisztus innentől kezdve ilyen formán is jelen lesz az itteni életben. A külső jel mellett Jézus tanítása és példája elválaszthatatlan része az intézmény szellemiségének.  A jelenlévőket Tállai András államtitkár is köszöntötte, majd Ficzek László általános helynök megáldotta az iskola címerét ábrázoló nyakkendőket, amelyeket az osztályfőnökök ünnepélyesen a diákok nyakába kötöttek.

Jelenleg 117 tanulója van az iskolának. Farkas Jánosné, a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola igazgatója kiemelte: a nevelésre szeretnék a hangsúlyt helyezni, a személytelenebbé váló világban ez nagyon fontos.

 

Miskolcon, a  Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola tanévnyitóján a főegyházmegye képviselői mellett részt vettek városvezetők és Miskolc katolikus iskoláinak vezetői is. Köszöntőjében Mariscsák István igazgató az iskola oktatási, nevelési elveit, eredményeit valamint az elmúlt hónapokban végzett felújítási munkálatokat mutatta be.

ÉMOP pályázaton 520 millió forintot nyert az Egri Főegyházmegye, amelyből nemcsak az iskola tornatermét és konyháját sikerült teljesen felújítani. Akadálymentesítették az épületet mozgás- és hallás, látáskárosultak számára is: rámpák és lift segíti a közlekedést. Energetikai felújítás is történt, a homlokzat is megújult így – mondta el Mariscsák István igazgató. Dr. Ternyák Csaba érsek köszöntő szavaiban párhuzamba állította a külső felújításokat a lelki megújulással. Mint mondta, az egyházi iskolákban nemcsak a tanulmányi eredményt kell szem előtt tartani.

Fontosak az erkölcsi alapok is, amelyek kellő bátorsággal és elhivatottsággal ruházzák fel a diákokat, hogy kikerülve az iskolapadból felelős döntést hozzanak saját életükre, környezetükre és jövőjükre vonatkozóan.  Olykor azok a szülők is az egyházi oktatást választják, akik életéből kimaradt a templom. Ez a bizalom azért is lehet, mert érzik ennek hiányát, s remélhetőleg egyszer ők is visszatalálnak az egyházba, hiszen soha nincs késő ahhoz, hogy megismerkedjenek Istennel.

Jelenleg 20 ezer körül van az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézményekben tanuló diákok száma.