Belon Gellért püspök emléktáblája a Füzesabonyi Katolikus Iskola falán

A Füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Iskola hatvan éves fennállásnak jubileumi ünnepsége kezdődött szeptember 28-án, pénteken. Az ünnepségen részt vett Nagy Csaba, a város polgármestere, Juhász Ferenc az Egri Főegyházmegye iskolai főhatóságának elnöke, az iskola jelenlegi és előző igazgatói és tanárai, Szemenyei Péter plébános, az iskola lelkipásztora.

 

 

Juhász Ferenc tolmácsolta Ternyák Csaba érsek úrnak az iskolához és a városhoz küldött üdvözletét. Nagy István igazgató köszöntőjében elmondta, hogy az Egri Főegyházmegye, mint fenntartó, nemcsak az intézmény jövőjére ügyel gondosan, hanem a múlt hagyományait is ápolja. Az elmúlt hatvan év eseményeit és a kor dokumentumait fotókiállítással és egy korabeli osztályterem kialakításával idézték meg.

 

 

Az ünnepség keretében megáldották a város szülötte, Belon Gellért püspök emléktábláját. Az iskola indulása és Belon Gellért püspöki kinevezése szinte azonos időre esik.

 

Egyfajta rehabilitáció is, hogy a Rákosi- és a Kádár-érában meghurcolt és föl nem szentelhetett püspök emléktábláját, az öt éve katolikussá lett iskola falán elhelyezték.