Bemutatkozott Miskolcon a KÉSZ új elnöke

 

 

Tavaly november 12-én választották meg a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országos elnökévé Makláry Ákos görögkatolikus áldozópapot, a budai, Fő utcai egyházközség parókusát. Azóta május 2-án járt először Miskolcon, hogy megismerkedjen a helyi KÉSZ-csoport tagjaival, munkájával.

– Anyai ágon görögkatolikus papcsaládból származom – mondotta. – Tanulmányaimat Nyíregyházán, Pannonhalmán végeztem, a teológiát pedig Budapesten. Rómában egyházjogot tanultam. Rövid ideig Rakacaszendre küldött főpásztorom, Keresztes Szilárd püspök úr, majd Miskolcra kerültem, két évig voltam káplán a Búza téren, Gulybán Tibor parókus úr mellett. Hitoktattam a Fráter György Katolikus Gimnáziumban, de a jezsuitáknál, a Fényiben is. Feleségem orvos, első kislányunk itt született. Miskolcról Máriapócsra, a lelkigyakorlatos házba kerültem, majd egy Szabolcs megyei községben, Anarcson voltam parókus. Két éve kerültem a budai parókiára, második kislányunk már itt született. Tanítok a Sapientia szerzetesi főiskolán és sok feladatom, dolgom van az egyházi bíróságon is.

A KÉSZ feladatáról szólva elmondta, hogy a zsinat óta felértékelődött a világiak szerepe az egyházban. A szekularizáció, a paphiány miatt sok feladatot át kell venniük a papoktól, emelni kell a világi Krisztus-hívők rangját. Véleménye szerint a KÉSZ világi evangelizációs egyesület. Ökumenikus szervezet, mindenki tagja lehet, aki meg van keresztelve.

 

 

Szöveg: Gróf Lajos        Fotó: Fojtán László