Búcsú Rózsaszentmártonban

Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Rózsaszentmártonban  az egyházközség és az önkormányzat összefogásával egy hetes programsorozatot szerveztek, melynek záró, búcsúi szentmiséjét Dr. Ternyák Csaba egri érsek mutatta be.

 A szentmise elején a diákok Szent Márton életének főbb eseményeit elevenítették fel.

Ezt a színdarabot a diákok azon a szülőföld ismereti vetélkedőn adták elő, amelyet 6 település diákjainak részvételével rendeztek. A hét eseményei között volt zarándoklat, koncert és településtörténeti előadás is, a diákok pedig rajzokkal és személyes történetek megírásával mutattak rá az irgalmasság és a felebaráti szeretet gyakorlásának lehetőségére.

Varga József plébános elmondta: a gyerekekkel beszélgettek   arról, hogy hogyan lehet segíteni azon az emberen, aki szükséget szenved, a felnőttekkel pedig Szent Márton példáján keresztül az alázatosság napi gyakorlatáról volt szó.

A Szent Márton búcsú alkalmából bemutatott szentmise prédikációjában Ternyák érsek  rámutatott, hogy a Szentatya által a világegyház számára meghirdetett Irgalmasság éve egybeesett hazánkban a Szent Márton évvel, amelyet a szent születésének 1700. évfordulója alkalmából a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hirdetett meg.

Szent Márton halálakor így imádkozott: „Uram, ha népednek szüksége van még rám, nem vonakodom a munkától”. Ternyák érsek a jelenlévőket is arra buzdította, hogy minden területen, családban, munkahelyen, az iskolában ezzel a lelkülettel végezzék feladataikat. A főpásztor elmondta még: az irgalmasságának az is jele, hogy a kötelességünket, feladatainkat elvégezzük.

A 2000 lakost számláló Rózsaszentmárton hitéletében remélhetőleg megújulást hoznak az elmúlt hét programjai. Varga József  plébános ennek kapcsán elmondta: jól működik az egyházközség, az alap megvan mindehhez, de fontos, hogy újabb közösségek szerveződjenek, újabb tagok csatlakozzanak hozzájuk.

Szöveg: Pap Ildikó, kép: Szent István Televízió