Cigánypasztorációs rekollekció Egerben

Rekollekciót tartottak az Egri Főegyházmegye területén cigánypasztorációval foglalkozó pedagógusok, katekéták számára december 13-án. Hazánk legnagyobb és legdinamikusabban növekvő létszámú etnikai kisebbsége a roma népesség. Szociális helyzetük javítása és hatékony integrációjuk előmozdítása kulcsfontosságú feladat. Az Egri Főegyházmegyében szeptember óta külön megbízott tevékenykedik egyebek mellett azért, hogy a cigánypasztorációban jelentkező kihívásokra hatékony válaszokat, megoldásokat tudjanak adni a szakemberek.

Németh Zoltánné, az Egri Főegyházmegye társadalmi kapcsolatok és a szakpasztoráció felelős koordinátora úgy fogalmazott, feladatai közé tartozik a cigánypasztoráció gondozása, ezért is hívták életre ezt a programot. Fontosnak tartják, hogy a katolikus iskolák elkötelezett pedagógusait is meg tudják szólítani. A találkozón elhangzott, hogy olyan módszerek kidolgozására van szükség, amely hatékonyan működik a cigányság körében.

Koós Ede cigánypasztorációs referens kiemelte, egységes a cigányság helyzete az egyházmegyében pasztorális szempontból. Sokan élnek szegénységben, vagy nyomorban, s ezért ez az ügy elválaszthatatlan a szegénypasztoráció ügyétől, így a Karitász is jelen van ebben a munkában.

A tapasztalatcsere mellett a rekollekción a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nemrég megjelent kiadványait is megismerhették a résztvevők.