Érseki Mise Encsen

 

 

A Pápai Missziós Művek meghívására táborozó gyerekeknek mutatott be szentmisét Ternyák Csaba egri érsek Encsen, a Szent Annának ajánlott templom búcsúnapján.

Szent Anna ünnepe arra is emlékeztet minket, hogy vannak földi őseink, szüleink nagyszüleink, akik nagyon fontosak számunkra. Bizonyára a Szűzanya is így volt ezzel; nagyon szerette a szüleit, Szent Annát és Szent Joachimot - fordult beszéde kezdetén a fiatal hallgatósághoz a főpásztor.

 

 

Ternyák érsek rámutatott: mindnyájan gyermekek vagyunk, Isten gyermekei. Ő az aki a rejtett énünkre kíváncsi. Aki olyannak teremtett minket, mint akik engedelmeskedni, de ellent mondani is képesek vagyunk neki:

"Az első emberpárnak már ez a tragédiája. A Biblia első lapjain ezt olvashatjuk. És hogy milyen bölcs megyfigyelés volt ez! Azóta is az ember tragédiája - és itt most nem Madách Imrére gondolunk - hanem minden embernek a tragédiája az, amikor az Isten akaratára kimondja a nemet. Ez a tragédia nem végleges, mert az Úristen mindig újra és újra hívogat bennünket. Új lehetőséget ad nekünk, hogy ha már ki is mondtuk a nemet, mindig ad egy lehetőséget hogy végül mégis igent tudjunk mondani neki.

Legnagyobb élethivatásunk: igent mondani Istenre. Ez ad számunkra belső örömet és békességet. Tegyetek tanúságot, és adjátok át embertársaitoknak az örömöt" - hangzott a főpásztor felhívása szentbeszéde zárásaként.

 

 

A szentbeszéd után öt gyermek tett fogadalmat a Missziós gyermekek társasága új tagjaként. Az "Egy gyermekség" jeleként egyszínű sapkákat osztott szét Ternyák érsek a gyerekek között, és rendhagyó módon ő is egy ilyenben adott áldást a mise végén a megjelentek számára.