Érseki mise és Mindszenty Napok Törökszentmiklóson

Bérmálással egybekötött szentmisét mutatott be az egri főpásztor május 6-án Törökszentmiklóson a Szentháromság templomban. Ternyák Csaba szentbeszédében Jézus Krisztus szeretetre vonatkozó parancsát kiemelve hangsúlyozta, ha mi a szeretetre gondolunk, általában az érzelmekre gondolunk. Jézus azonban annak mértékére mutatott rá -  fogalmazott az érsek, idézve ezután a Megváltó szavait: „nagyobb szeretete senkinek sincs annál, aki életét adja felebarátaiért”.

A főpásztor feltette a kérdést: mi, akik Jézus barátai vagyunk, hogyan lehetnénk képesek úgy szeretni, mint ahogy ő szeretet?  Csak egyetlen esetben, akkor, hogyha teljesen őhozzá tartozunk, ha az ő lelke tölt el bennünket, ha mi is tudunk úgy gondolkodni, úgy tekinteni egymásra, ahogy ezt ő tette. Magunktól képtelenek vagyunk így szeretni, az ő lelke tesz képessé bennünket arra, hogy így szeressük egymást. Az ő lelke kiáradt mindannyiunkra, amikor megkereszteltek bennünket, S most pünkösdkor ez a lélek eltölt, megerősít bennünket.

Ezen a napon számos más eseményt, évfordulót is ünnepelt a törökszentmiklósi egyházközség. A bérmálási szentmise idejére a Kálvária kegytemplomból a Szentháromság templomba érkezett az a XII. Pius pápa által adományozott Fájdalmas Szűzanya kegyszobor, amelyet 70 évvel ezelőtt hozott a városba Mindszenty József bíboros, az 1948 májusában rendezett Nagykunsági Mária Napok alkalmára.

A szentmisét követően az ünneplők a közeli Hunyadi térre vonultak, ahol megkoszorúzták Mindszenty József bíboros 20 éve felállított mellszobrát. Az alkotás érdekessége hogy hazánkban elsők között Törökszentmiklóson állítottak emlékhelyet a hercegprímásnak.

Kovács Gergely, okleveles posztulátor, a Mindszenty Alapítvány képviselője úgy fogalmazott: Mindszenty tisztelete óriási Magyarországon, rengeteg imádság kíséri a boldoggá avatás folyamatát. Most nagyon fontos pillanatban vagyunk, nyáron lesz az a teológus kongresszus, mely az életszentséget értékeli Rómában a rengeteg dokumentum alapján. Nagy a remény, de a hívek imádsága is kell, mert ez a legbiztosabb pillére a Mindszenty-tiszteletnek.

A Szentháromság egyházközség szervezésében Mindszenty Emléknapokat is tartottak május 4-e és 6-a között, konferenciákkal, különböző kulturális és művészeti programokkal színesítve.