Érseki szentmise a betegek világnapján

 

Hagyományosan, az egri Fájdalmas Anya plébániatemplomban mutatott be szentmisét Ternyák Csaba érsek a betegek világnapján.

"Isten nagy bölcsességében lehetőséget ad az ember számára hogy válasszon élet és halál között, az ember azonban sokszor, ostoba módon az utóbbit választja akkor, amikor a mindennapokban az Isten parancsait figyelmen kívül hagyva cselekszik" – mondta beszédében a főpásztor.

"Nagy vigasz számunkra, hogy – bár sokszor megbotlunk – az alapdöntést meghoztuk az Isten mellett, megkeresztelkedésünk által. Gyengeségünkben, betegségünkben az Ő szava ad nekünk erőt".

 

 

"A betegség és a szenvedés, a végső próbatétel ideje mindannyiunk életében bekövetkezik előbb vagy utóbb. Igaz ugyan, hogy az életet választottuk, de tudjuk, hogy az örök életre, a szenvedésen és a földi halálon keresztül vezet az út. De nem vagyunk magunkra hagyva. A halál sötét völgyében sem vagyunk egyedül, mert Ő ott van velünk. Az ő keze és pásztorbotja védelmez bennünket; és Jézus Krisztus ugyanezt az utat bejárta előttünk. Az ő jelenléte, és az ő szava bátorítást, és világosságot ad nekünk a sötétség útján is."

 

 

A főpásztor emlékeztetett: "Szent II. János Pál pápa a Szűzanya lourdes-i megjelenésének évfordulójára hirdette meg a betegek világnapját, hiszen sokan nyertek és nyernek gyógyulást az ő közbenjárására. Mária együtt szenved velünk, mint ahogyan fiával együtt szenvedett, de vigaszt is ad számunkra, mint mennyei édesanyánk" – fogalmazott Ternyák Csaba.

A szentmise részeként a betegek szentségét is kiszolgáltatták a hívek számára.