Érseki szentmise a Cursillos találkozón

Határon túli magyar lakta településre, a felvidéki Makrancra látogatott Dr. Ternyák Csaba egri érsek, abból az alkalomból, hogy a helyi Cursillos csoport idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját. Két évtizeddel ezelőtt vettek részt először a falu lakói az Egri Főegyházmegyében rendszeresen megtartott 3 napos lelkigyakorlaton és azóta is töretlen elhivatottsággal evangelizálnak a közösségben és szerveznek cursillos találkozókat.

A makranci egyházközség hívei az 1907-ben felszentelt templomukat – ősi templomukhoz hasonlóan – Szent István Király tiszteletére emelték. Új oltárát, amelyben elhelyezést nyertek az első szent magyar család ereklyéi, 2007-ben konszekrálta Mons. Alojz Tkáč kassai érsek.

20 éve minden augusztusban rendeznek itt régiós Cursillo találkozót, melyen idén Hím, Buzita, Szepsi, Bodoló, Makranc, Kassa és az Egri Főegyházmegye számos cursillos tagja valamint a cursillo mozgalom mellett elhivatott lelkipásztorok is részt vettek.

Prédikációjában Dr. Ternyák Csaba érsek rámutatott arra, hogy az életszentség útját egyedül, magányosan nem járhatjuk. Közösségben kell gondolkodnunk, mint ahogyan első szent királyunk sem egyedül vált szentté, hanem családjával együtt mutatott példát akkori környezetének és velük együtt szolgál példaképül ma is mindannyiunknak. A hívő ember számára az egyház közösségei fontos kapaszkodót, iránymutatót jelentenek – fogalmazott a főpásztor. A lelkiségi mozgalmak hozzásegítik a híveket ahhoz, hogy újra felfedezzék a hit élményét és a hit mély tartalmát. Ezen belül a Cursillo az összetartozás, az egymáson segíteni tudás élményét adja tagjainak.

Gábor Bertalan makranci plébános nagy lehetőséget lát az évente megrendezésre kerülő találkozókban, hiszen ezeken az alkalmakon tanúságtételeken, személyes beszélgetéseken keresztül újra felfedezhetik az Istent, és megerősödhetnek küldetésükben.

Ahogy Szent II. János Pál pápa is figyelmeztetett bennünket, történelmünk egy szent családdal kezdődik. A világon nincs még egy olyan nemzet, amely történelme szent apával, szent édesanyával és szent gyermekkel kezdődne. A család életszentségére mutattak rá a szentmise végén megtartott körmenettel, melyen a főpásztor koszorút helyezett el az emléktáblánál, majd közösen imádkoztak a térség országaiért, hogy lépjenek szorosabb egységre egymással, és a történelem sebeire együtt keressék és találják meg Istennél a gyógyulást.

A találkozó a közösségi házban ebéddel majd tanúságtételekkel folytatódott, melyen néhányan megosztották a hitélet gyakorlásában tapasztalt örömeiket, nehézségeiket.

 

(A Cursillo spanyol eredetű egyházi lelkiségi mozgalom, egyike a legelső ilyen világi kezdeményezéseknek. Az első cursillót 1944-ben tartották és eredetileg az El Caminóra készített fel zarándokvezetőket, azonban hamarosan kitágult ez a cél. Jelenleg az élet zarándoklatára készít fel, megpróbál hiteles kereszténnyé és apostollá tenni. Az Egri Főegyházmegyében 4000 körül van a cursillot végzettek száma.)

 

Pap Ildikó