Fa és virágültetéssel ünnepeltek Nagykörűn és Kőteleken

 

A Petrovay György Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és tagintézményei Nagykörű és Kőtelek települések közterületeit tisztították meg a Teremtésvédelmi Nap keretein belül, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén.

Nagykörűben az általános iskolások  a hét elejétől készülhettek erre az alkalomra. A szokásos hétfői hétindítóban igazgatónő szemléletesen mutatta be a lebomló és környezetünket romboló anyagokat. Hittan órákon Szent Ferenc Naphimnuszát elevenítették fel.

A képzőművészeti tanszakra járó gyermekeink témája is a teremtett világ szépségei és annak megőrzése volt. A tanulók a már előre feltérképezett területeken láttak munkához. Nyolc helyszínen dolgoztak,  a Tisza-parti ártéri erdőben, a falu határában lévő kis erdőkben, illetve a község bizonyos pontjain takarítottak. Olyan helyeket választottak, amelyeket előszeretettel használnak hulladék lerakónak.

 

 

A Cseresznyevirág Katolikus Óvoda  szép  természeti környezetben található Nagykörű központjában. Az óvodások az intézmény előtti területeket és az udvart tisztították meg, szedték össze a szemetet, Felgereblyézték a virágágyásokat és előkészítették a Szent György napi virágültetésre, ami hagyománnyá vált az óvodában.

 A munka második részében a kifejezetten gyermekeknek készült gereblyéket osztottak ki az ovi előtti virágoskert tisztításához. Ide  Szent György napján virágokat ültetnek. Minden évben a szülők ajánlják föl a virágpalántákat, és a muskátlikat,  segítenek az ültetésben is.

 

 

A kőteleki Szent Gellért Katolikus Általános Iskolában nagytakarítást végeztek az iskolaudvaron, valamint közösen elültettek egy cseresznye facsemetét, amelyet a helyi családsegítő, Antal Julianna ajándékozott az iskolának.

  A nagyobbak számára már nem volt ismeretlen sem a faültetés folyamata, sem a fontossága, hiszen 2012-ben, mikor az iskola egyházi fenntartásba került, 30 szilfacsemetét ültettek az iskolaudvar kissé sivár területére. Majd testvériskolájukkal, az egri Szent Imre Katolikus Iskola diákjaival egy barackfát ültettek a közös programok emlékére. A mostani felsősök akkoriban még csak nézői voltak az eseménynek, és most átadhatták tudásukat, tapasztalatukat kisebb társaiknak.

A  felső  tagozatos  lányok  még  tettek  egy  felajánlást,  ami  ehhez  a  naphoz  kapcsolódik. Szeretnének besegíteni a Templom Húsvét előtti nagytakarításába.

 

 

A Szent Kinga Katolikus Óvodában az aktív kinti munkát megelőzte a gyermekek felkészítése, hittan foglalkozáson, a környezet védelméről, ennek fontosságáról esett szó.

A víz világnapja alkalmából a csendes percek témáit a vizek védelmének fontossága köré építették. A nagycsoportosoknak környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek, csapatokban versenyeztek, játékos feladatokon keresztül sajátíthatták el a környezetvédelem fontosságát, emellett színezhettek a témához illő színezőket. Március 25-én az érdeklődő szülők és az óvoda környékén élő lakosság segítségével összegyűjtötték az eldobált szemetet, segítettek megmetszeni a rózsabokrokat, az óvoda fáit és sövényeit.

A gyerekek elhordták az ágakat, elgereblyézték a felásott virágos kertet, fákat ültettek. Minden csoport a saját terasza elé elültette a díszfát, amit majd gondoznak és nevelgetnek.