Gyöngyösön több korosztály takarított

 

A teremtésvédelmi nap gyöngyösi eseményeiről Kurucsai József , a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános iskola, AMI igazgatója küldött képes beszámolót:

"Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, az Isten által teremtett világ gondozásáról szóló enciklikája szellemében Ternyák Csaba érsek atya a 2017. március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét Egyházmegyei Teremtésvédelmi Nappá nyilvánította!

Ezért szombaton 8 órás kezdettel, tagintézményeinkkel az alábbi helyszíneken tartottunk szemétszedési, ill. kertrendezési akciót:

  1. Szent Erzsébet Római Katolikus Óvoda: Óvoda környéke, Barátok tere és templom környéke, Szent Erzsébet templom környéke
  2. Pátzay János Katolikus Zeneiskola: Zeneiskola, plébánia és a Szent Bertalan templom környéke, Fő tér, Belváros tér
  3. II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, AMI: iskola udvar és környéke, kert rendbetétele, Urbán templom és környéke, Máriácskára (Mátrafüred) felvezető út és a környezete, a mátrafüredi erdei tornapályára felvezető út és a pálya útvonala

Ezen a napon zajlott a Rákóczi iskola táncművészeti felvételije is, de ez nem befolyásolta az akció lebonyolítását. Szeretettel vártunk minden szülőt és tanulót az akcióban. Bármelyik helyszín választható volt. Aki tudott, hozott saját felszerelést, kesztyűt a munkálatokhoz. Szemetes zsákokról és az eldobható gumikesztyűkről gondoskodtunk. Több mint 130-an jöttünk össze a felhívásra. Juhász Ferenc plébános atya is megtisztelt bennünket jelenlétével, és mint a televízió felvételeiből is látható, aktívan is részt vett a kertünk megújításában.

 

 

A munka megkezdése előtt munkavédelmi oktatást tartottunk, melyet dokumentáltunk is. Az összegyűjtött szemetet, a zsákokkal egy előre jelzett központi helyre pakoltuk le, hogy a városgazda elszállíthassa.

A nap végére rendezett lett az iskola kertje, tiszták a templomok és a füredi szakrális helyek környezete is. Megtisztítottuk a város Fő terét és plébánia környékét. Arra a következtetésre jutottunk a résztvevőkkel, hogy ha mindenki vállalna egy-egy napot, amikor nem dob el szemetet illegálisan, már sokkal kisebb lenne a természet károsítása! Gyakran tapasztaljuk, hogy a gyermekeink szólnak rá a szüleikre, nem szabad szemetelni! Ez egyben öröm és remény, hisz a jövő nemzedéke esetleg érzékenyebb lesz a természetvédelemre, mint a felnőttek. Csak ki ne nőjék…

 

 

Sokan segítettek ennek a rendezvénynek a sikeres lebonyolításában és reményeink szerint csökkentettük a természetre nehezedő terheket, mely Assisi Szent Ferenc szavaival: „olyan, mint egy nővér, akivel osztozunk a létben, és olyan, mint egy szép anya, aki karjába zár minket”!

Gyöngyös, 2017. március 25."

Az eseményről tudósított a Gyöngyösi Televízió is.