Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe - Teremtésvédelmi nap Törökszentmiklóson

 

 

A törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium és Kollégium, Általános Iskola, Óvoda intézménye tanulói rendszeresen segítenek a természeti környezetük megtisztításában, értékeinek megőrzésében. A Városvédő és -Szépítő Egyesület  szervezésében, illetve a Te szedd! akció keretében az elmúlt években is önkénteskedtek.

Így nem volt számukra nehéz Érsek Atya felhívásának eleget téve csatlakozni  az Egyházmegyei Teremtésvédelmi Nap rendezvényeihez. Az eseményt Kocsis Erzsébet intézményvezető foglalta össze:

"Gimnáziumunkban a diákönkormányzat és a lelkes osztályfőnökök hamar megszervezték a Teremtésvédelmi Napra az önkéntes tevékenységet. Városunk dísze, legrégebbi épülete, az 1756-1761 között épült barokk stílusú templom volt a célpontjuk, ahol a  Fájdalmas Szűz Mária-szobrot őrzik a törökszentmiklósi hívek.

A gyerekek összegyűjtötték a templomkertben a letört faágakat, segítettek a gyomlálásban, gereblyézésben, és nagy feladatot adott a dombtetőre, a kis templomhoz vezető lépcsősor megtisztítása. Szécsi Mártonné Magdika néni, aki a templom gondnoka, örömmel nézte a szorgalmas gyerekeket. Készült is, hiszen korán reggel pogácsát sütött és a munka elvégeztével jóízűen meg is ették a diákok.

Fényképek is bizonyítják a jó hangulatot, az aktív munkát. Több, kertészkedni szerető gyerek szívesen vissza is jár, ha szükség van kerti munkában szorgos kezekre.

Katolikus általános iskolánk  Bacsó Béla úti telephelyén a szomszédságban lévő szelektív hulladékgyűjtő környékét és a szomszédos utcákat takarítottuk meg a hulladékoktól. Ezt követően az épület belső udvarát hoztuk rendbe, a bejáratnál virágos kertet alakítottunk ki, melynek gondozása az itt tanuló osztályok feladata lesz, így láthatják majd, hogy fáradságos munkájuk eredményes volt.

A többi pánthys diák az Ipolyi Arnold teret, a plébánia környékét és Mindszenty József bíboros emlékszobra körüli területet vette gondozásába. A diákok meglepődve tapasztalták, hogy az utcák, terek mennyi szemetet rejtenek, pedig a szeméttárolók igen látványos és elérhető helyen találhatóak. Ez a nap is rávilágított, hogy nagyon fontos a környezettudatosság kialakítása tanulóinkban, és ennek egyik legjobb módja, ha mindezt a gyakorlatban, saját munkájuk során is megtapasztalják. Intézményünk áprilisban további megmozdulásokkal csatlakozik a fenntarthatóság-környezettudatosság témahéthez.

A szombat délelőtt jó hangulatban, közös munkával telt. Intézményünk tanulói és nevelői méltóképpen ünnepelték Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét."