Hamvazószerda

Az Isten azt szeretné ha nem keményszívűen hanem befogadóan hallgatnánk az ő szavát hogy, újjáalkothasson minket, hogy megváltozzon életünk. Ezért olyan csodálatos minden évben a nagyböjt, mert ekkor új lelkesedéssel megújíthatjuk keresztény életünket, bűnbánatot tarthatunk és újból megtérhetünk – fogalmazott hamvazószerdán Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában.

Elmondta: a Nagyböjt kedvező időszak arra, hogy ilyenkor intenzívebbé tegyük lelki életünket azoknak az eszközöknek a segítségével, amiket az Egyház felkínál nekünk: a böjt, az imádság és az alamizsnálkodás által. És mindennek az alapja az Isten igéje, amelyet minden liturgiában felolvasunk, s amely üzen nekünk, s alkalmazhatjuk konkrét élethelyzetünkre. S ha figyelünk rá, az Úr igéje lámpás lesz, hogy el ne tévedjünk,  hogy ne járjunk sötétségben, s ne botoljunk el a hozzá vezető úton.

A hamuval való megkenés akár szomorúvá is tehet minket hiszen a halálról szól. Isten igéjét hallgatva azonban tudjuk hogy nem sötétségben járunk. Jézus útja a halálból a feltámadásba vezetett. Ezért a hamuval való meghintés a mi feltámadásunkra is emlékeztet bennünket. Ez a hit adjon mindenki számára erőt a nagyböjti időszakban – fogalmazott a főpásztor.