Hazatért Erdődy püspök

Erdődy Gábor püspök portréja újra az eredetihez hasonló pompájában csodálható meg az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpont Mályva-termében.

(A képre kattintva galéria nyílik!)

A palota első lakójának képmását az irgalmasrendi Johann Lucas Huetter festette 1753-ban. Az irgalmasokat 1726-ban Egerben letelepítő püspök arcképéről több másolat is készült. Ezek nem minden esetben Huetter munkái. Egerben a most hazatért alkotáson kívül még kettőt, egyet pedig a pécsi püspökség gyűjteményéből ismerünk. A különböző változatok közül kétség kívül ez a legreprezentatívabb darab, ami a fesmény kvalitásain túl az Erdődy-címeres faragott keretnek is köszönhető. A keretrestaurálás izgalmas meglepetést tartogatott a szakemberek számára, annak során kiderült ugyanis, hogy még két réteg található a legfelső vöröses-barnás szín alatt. A helyreállított kékes színezésű márványutánzat motívuma és a fapótlások méginkább kihangsúlyozzák a vásznon ábrázolt püspöknek az egyházmegye történetében betöltött szerepét.

Monyorókeréki gróf Erdődy Gábor Antal (Pozsony, 1684 – Eger, 1744) egri püspöksége idején (1715–1744) telepedik le tulajdonképpen a püspöki székhely a mai területére. A palota középső szárnyát, amely akkor még csak egyemeletes volt, egy olasz mesterrel, Giovanni Battista Carlonéval építteti meg 1715 és 1732 között.

Köves-Kárai Petra, művészettörténész