Heves megyéért kitüntető díjat kapott Ternyák Csaba egri érsek

A Heves Megyei Közgyűlés Heves megyéért kitüntető díjat adományozott Dr. Ternyák Csaba egri érseknek.

A 26 évvel ezelőtt alapított díjjal azok munkáját ismerik el, akik az oktatás, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy, a sport és a civil szféra, a közélet, valamint a megye épített és természeti környezetének megóvása érdekében kiemelkedő színvonalú munkát végeznek. 

Idézet a főpásztor méltatásából:

"Egri érseki működése éppen tíz esztendeje tart, amely alatt térségünk kiemelkedő egyházi beruházásai kötődnek munkásságához. Ternyák Csaba egri érsek nagyformátumú főpap, aki az egyház szívéből, Rómából olyan tágas szemlélettel érkezett térségünkbe és Eger városába, mint legnagyobb elődei. Jelenléte nemcsak a hitben élőket gazdagítja, hanem a társadalom minden szintjét is. Munkáságát – a megye szinte összes településén – az egyházi épületek korszerűsítésében, megszépítésében, meghatározó arculatuk kialakításában elismerés illeti. Ugyancsak köszönettel és elismeréssel tartozunk azért a fáradozásáért, amit az oktatásban, a kultúra pártolásában, a közösségek identitásának megerősítésében és az emberi kapcsolatok ápolása terén végez.  Évente emberek tízezreit érinti meg tanításával és útmutatásával: akár Egerben, a Bazilikában meghirdetett rendezvények során, akár a megye településein tett látogatásai alkalmával. Szívügyének tekinti az egyházi iskolák elindítását és magas szintű működtetését.

Épp tíz esztendeje annak is, hogy Eger után első útja Gyöngyösre vezetett, ahol a térség településeinek katolikusaival, a polgármesterekkel és a lelkipásztorokkal találkozott egy közös szentmise alkalmával. Az eltelt tíz esztendő alatt nincs a térségnek olyan települése, ahol gondoskodása révén templom, plébánia épület vagy éppen az ez idő alatt alakult egyházi iskolák külsejükben és belső tartalmukban meg ne újultak volna."

A Heves Megyei Közgyűlés Heves megyéért kitüntető díjat adományozotak még Dr. Csizmadia Elek életműdíjas fizikusnak, az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetnek, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet és gyógyító közösségének, valamint az Abasári Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

fotó: Gál Gábor