Hidegben is segít a Karitász

Beköszöntöttek hazánkba a tél leghidegebb napjai. A Katolikus Karitász munkatársai és önkéntesei országszerte kiemelt figyelemmel kísérik a hajléktalanok mindennapjait, akik az utcán töltik a nappalok és éjszakák nagy részét, az időseket és betegeket, és azon családokat, akiknek gondot jelent lakásuk fűtése.

 Munkatársaik és önkénteseik országszerte szervezik az akciókat, gyűjtéseket és osztásokat, hogy segítsék a hideg elleni védekezésben a rászorulókat.

A nap 24 órájában várja a rendkívüli hideg elől menedéket keresőket az Egri Főegyházmegyei Karitasz Központ ideiglenes krízis melegedője. Árvai Ferenc karitász igazgató minden nap személyesen koordinálja a segítséget kérők körülményeit.

Az Egyetemi Lelkészség tagjait is megérintette a társadalom perifériáján élők sorsa. Egy helyi vállalkozó felajánlásából édességet és 20 kg gyümölcsöt vásároltak és adományoztak a hideg elől menedéket kérőknek.

A hajléktalanok ruházatát, lábbelijét a melegedőben megvizsgálják, és új téli lábbelit, sapkát és meleg kabátokat adnak azoknak, akik ezekben hiányt szenvednek.

Az ideiglenes 24 órás krízis menedék a Szvorényi út 61. szám alatt addig működik, amíg az állami hatóságok is fenntartják a rendkívüli készenléti állapotot a nagy hidegre való tekintettel.

 Minden egyházmegyében gyűjtenek meleg ruhát – kesztyűt, sálat, sapkát – cipőt, takarókat, és tartós élelmiszert, amelyeket folyamatosan juttatnak el a rászorulókhoz. A Karitász irodák, az adományboltok és a plébániai csoportok egyaránt fogadják a ruha felajánlásokat az ország egész területén.

 Országos akció keretében az idei télen már 350 háztartásba vitt a Karitász kályhát, és igény szerint tűzifát is, hogy legalább egy fűtött szoba legyen a lakásokban.

 Több vidéki városban indul hetente teajárat, meleg teát, szendvicset osztanak hajléktalanoknak, rászorulóknak.

 Aki csatlakozni szeretne, a 1356-os adományvonal hívásával, illetve  online adományozással is támogathatja a Karitász munkáját.