Ima szerzetesi hivatásokért Gyertyaszentelő Boldogasszony Ünnepén

 

 

Urunk bemutatása napján, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a megszentel életért, a szerzetesi hivatásokért imádkoztak az egri bazilikában.

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszéde kezdetén az Isten melletti egyéni döntés fontosságára világított rá.

„Mi nem azért lettünk az Úr választottai, az Isten lefoglalt tulajdona, mert a törvény előírta, hogy az elsőszülött fiúgyermeket az Istennek kell szentelni. Mi magunk választottuk az Úr meghívására, meghallva az ő szelíd és halk szavát; mi magunk válaszoltunk igennel arra, hogy a megszentelt élet szerint szeretnénk élni. Minden gyengeségünkkel, minden törékenységünkkel együtt is, amelyet mindannyian napról napra megtapasztalunk.  Mégis, mivel tekintetünket nem önmagunkra vetjük, hanem arra, aki meghívott bennünket, az ő ereje, és az ő tisztasága arra bátorít minket, hogy az ő nyomdokaiba lépjünk.”

 

 

"Sokszor fordulunk imádságainkban az Istenhez hogy tisztítsa meg szívünket. Érezzük azt, hogy önmagunktól nem válhatunk tisztává. A megszentelt gyertyát azért tartjuk ma a kezünkben, hogy szimbolikusan kifejezzük: azt szeretnénk hogy Krisztus világossága ragyogja be az utunkat" – fogalmazott a főpásztor. Ternyák érsek rámutatott továbbá, az Isten sokszor megengedi hogy megtapasztaljuk gyengeségünket, de ezt azért teszi hogy lássuk, mi sem vagyunk többek, különbek a másik embernél, valamint hogy felismerjük: ezt a gyengeséget csakis az Ő erejével tudjuk legyőzni.

 

 

A főpásztor végül örömét fejezte ki hogy az Egri Főegyházmegye területén számos területen szolgálnak szerzetesek, akik – mint fogalmazott – Krisztus szeretetét közvetítik azok számára, akikkel nap mint nap találkoznak.