Iskolaigazgatók szakmai értekezlete

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények száma meghaladja az ötvenet. Az intézmények vezetőinek rendszeresen tartanak értekezletet, ahol szakmai és lelki témák is terítékre kerülnek.

 A program kezdetén Juhász Ferenc atya, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke köszöntötte a jelenlévőket és bemutatta az ettől a tanévtől fenntartásba vett körömi iskola vezetőjét, valamint az apci, szerencsi és mezőkövesdi intézmények új vezetőit.

Az értekezlet célja, hogy közösséget kovácsoljon és szakmailag is erősítse az igazgatókat – jelentette ki az elnök, hozzátette: nagyon fontos a tapasztalatcsere ebben a körben.

 

 

Ternyák Csaba egri érsek elmélkedésében kiemelte: a katolikusság önmeghatározása azért fontos, hogy pontosan tudjuk, mi a feladatunk.  A katolikus szó azt jelenti: egyetemes, mind a teljesség, mind az épség tekintetében. Az egész világra kiterjed, s a krisztusi tanítást közvetíti, változtatás nélkül.

Egy zsinati megfogalmazást  idézve kiemelte: az egyház katolikus, mert Krisztus az emberi nem egészéhez küldte, s így az egyháznak és a főpásztoroknak küldetése van minden emberhez, aki az egyházmegye területén él. Mindez nagy felelősséget jelent az ember számára – tette hozzá a főpásztor.

 

 

A program szakmai előadásokkal folytatódott.  Szó volt az iskolai közösség építéséről, a pedagógusok lelki fejlesztéséről. Koronkai Zoltán jezsuita úgy fogalmazott: a diákok azt viszik tovább, amit látnak, ezért nagyon fontos a példa, így a tanári kar közössége mintát jelent.

Az értekezleten téma volt a kompetencia-mérés, mely képet ad egy-egy korosztály felkészültségéről.

Erről Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője szólt. Az értekezleten szó volt még gyakorlati tapasztalatokról, jogi, pénzügyi és pályázati kérdésekről is.