Kelemen Didák emléknap  

 

273 éve, 1744. április 28-án a szentség hírében hunyt el a miskolci Minorita templomban Isten szolgája P.Kelemen Didák O.F.M. CONV. minorita ferences rendi áldozó pap, tartományfőnök, templomépítő és iskola alapító, hittudós, szónok és író. Holttestét 1980. augusztus 27-én hozták fel a Minorita templom kriptájából, és helyezték el a templom Szent Erzsébet mellékoltáránál.

Minden hónap 28-án, Kelemen Didák halála napján a templomban szentmisét mutatnak be érte, és imádkoznak boldoggá avatásáért. Az idén, április 28-án egész délutánt és estét betöltő programmal emlékeztek meg Didák atyáról a Minorita templomban.

 

 

15 órakor Kalna Zsolt O.F.M. minorita tartományfőnök, a Nagyboldogasszony templom plébánosa köszöntötte az emlékezés résztvevőit. Ezután a Kelemen Didák életével kapcsolatos kutatások nyomán előkerült verset Dr. Hartai Rita tolmácsolásában hallgathatták meg a hittudós tisztelői. A miskolci Minorita templom szomszédságában lévő Földes Ferenc Gimnázium épületében az egykori kápolnát /most tanterem/ áldotta és szentelte meg Kalna Zsolt atya. Ezt követően a gimnázium falán a közelmúltban elhelyezett Kelemen Didák emléktáblát koszorúzták meg az egyházi és társadalmi szervek képviselői. Szintén emlékszoba megáldásával folytatódott a délutáni megemlékező program.

 

 

A Minorita templomban a Tartományfőnök atya Kelemen Didákról elnevezett hittan termet áldott meg. Az emlékünnepség jelentős mozzanata volt a Kelemen Didák díj átadása, amelyet az idén Tóth Sándor szobrászművész vehetett át. Ő készítette többek között a Minorita templom domborműves bronz kapuját és a Földes Ferenc Gimnázium falán elhelyezett Kelemen Didák emléktáblát is.

 

 

A Fráter György Katolikus Gimnázium kórusának színvonalas koncertjét követően 18 órakor ünnepi szentmisét mutatott be Kalna Zsolt atya. A szentmise végeztével a papság és a hívek a Szent Erzsébet mellékoltárhoz vonultak, ahol rövid ima után az újonnan, színesfém ötvözetből elkészült Kelemen Didák sírtáblát áldotta meg a minorita rend tartományfőnöke.

Az ünnepélyes megemlékezés szeretetvendégséggel zárult.

 

Kép és szöveg:  Fojtán László