Keresztény rádiók találkozóján a Szent István Rádió

A CERC - az Európai Keresztény Rádiók Konferenciája – több mint két évtizede alakult, azzal a céllal, hogy szakmai fórumot teremtsen a szerkesztőségek számára. A szervezet képviselői minden évben találkoznak, más-más városban. Ezúttal Róma, az ott működő Radio Corallo volt a vendéglátó október 11. és 13. között. A programon a Szent István Rádió és Televízió szerkesztőségét Tikovits Ernő és Bérczessy András képviselte.

A délután kezdődött találkozón a  köszöntők és a jelenlévő szerkesztőségek bemutatkozása után Ferenc pápa Nagy Károly-díj átvételekor elhangzott beszédéről tanácskoztak a jelenlévők, s szóba került a migrációs válság kérdése is, melyről kiderült, hogy a legtöbb helyen eltérő álláspont alakult ki ezzel kapcsolatban.

A konferencia második napján a rádiók képviselői részt vettek Ferenc pápa szerdai általános audienciáján a Szent Péter téren. A nagyszámú zarándokseregnek tartott katekézisében a Szentatya az irgalmasság gondolatát állította elmélkedése középpontjába. Elmondta: Jézus szavaira figyelve világossá válhat számunkra, hogy a hétköznapokban, apró cselekedetek által  is gyakorolhatjuk az irgalmasságot. A hét lelki cselekedetet ugyanígy szem  előtt kell tartani, hiszen nem csupán egy másik emberrel, hanem rajta keresztül  Jézussal is kapcsolatban állunk, s ez a közömbösségen is átsegít bennünket, különösen akkor, ha minden nap legalább egyet megteszünk az irgalmasság gesztusai közül. Ferenc pápa a Szent Kalkuttai Teréz anya példájával szemléltette mindezt. A Szentatya felhívást intézett a világ vezetőihez Szíria békéjéért. Ferenc pápa ezután több nyelven, köztük magyarul is köszöntötte a jelenlévőket.

 

A konferencia résztvevői ezután az átalakulóban lévő Vatikáni Rádió szerkesztőségében tettek látogatást, ahol Jean-Charles Putzolu mutatta be a szervezet működését és beszélt a jövő terveiről, az egységes arculat és egységes kommunikáció jelentőségéről. Ezt követően az olasz püspökkar fenntartásában működő TV 2000 és a Radio inBlue székházában ismerhették meg az ott folyó munkát.

A délutáni tanácskozáson a közösségi média használata volt a téma, az egyes szerkesztőségek bemutatták e téren végzett munkájukat, stratégiájukat. A Vatikáni Rádió munkatársa pedig Ferenc pápa médiahasználatáról szólva bíztatott mindenkit ezen fórumok használatára. Az esti program városnézés volt, a Valentini palota kiállításának megtekintésével.

A záró napon, a reggeli szentmise után Paloma Garcia Ovejeroval, a Szentszék Sajtóirodájának igazgatóhelyettesével találkozhattak a részvevők, aki hivatásáról beszélt. Elmondta:  korábbi rádiós munkájából  megőrizte a gondolatot  - a spanyol COPE hálózat római tudósítója volt - , hogy az egyedül lévő embereknek segítséget kell adni, szólni kell hozzájuk, s az evangélium hirdetésére minden eszközt használni kell.  Zárszavában Emmanuel Jousse, a CERC elnöke sikeresnek értékelte a találkozót.