Frissült! Keresztút az Eged-hegyre

 

 

Április 8-án tartották az idei Eged-hegyi keresztutat, mely nagyböjtben fontos imaalkalom az egri, és Eger környéki híveknek. A Dobó téri Minorita templom előtt gyülekeztek a résztvevők, ahonnan az első stáció elimádkozása után énekelve indultak az Egedre.

(A képre kattintva galéria nyílik!)

„Ez mindig egy olyan alkalom, amikor a városban – ahol elindulunk - ott hagyok mindent. Ez tényleg egy olyan alkalom, amikor nem kell semmi mással foglalkoznom, csak a keresztre figyelni, az Úr Jézusra figyelni, az imádságokra odafigyelni, magamban gondolkodni. Mondhatom, hogy talán a nagyböjti készületnek ez a legjobb eseménye számomra, mert hétköznap, vagy akár hétvégén is egy elmélkedésre, egy misére, egy keresztútra bemenni a templomba az rövid. Itt van lehetőség végig gondolni az egész történést” – fogalmazott Szauer Mátyás, az egyik résztvevő.

 

 

Lóczi Tamás, katolikus lelkipásztor a keresztút összetett jelentéstartalmáról beszélt: „Érdekes hogy ugyanazokat a szentírási szakaszokat olvassuk fel évről évre, s talán nem szép szóval azt is mondhatnám – papként - hogy  kívülről tudjuk az egyes szakaszokat, megdöbbentő, hogy mégis újat tud adni ugyanaz a szöveg. Nekem – kimondottan személyes tapasztalatom – az néhány esztendeje, hogy először, fiatalabb, főleg gyermekkoromban a keresztút fizikai fájdalma érintett meg legjobban. Azok a mondatok, amikor Jézust ostorozzák, amikor keresztre szegezik, amikor átszúrják az oldalát, ezeket éreztem át a maga mélységében, ezek miatt tiszteltem nagyon Jézus áldozatát és éreztem nagy dolognak. Egy pár éve – biztos ebben benne van az ember saját élménye, a világban lévő tapasztalata – jobban fájnak azok a szavak, amelyeket a tanítványaitól kapott meg, amikor Péter azt mondja: nem ismerem azt az embert. Amikor azok fordítottak hátat neki, akiben megbízott. Akire úgymond joggal támaszkodhatott volna a bajban, a nehézségben. Hát azt gondolom, hogy ez a kettő együtt - nyilván egyik értékéből sem akarok levonni semmit - együtt adják azt a gazdagságot, amelyet Krisztus áldozata nyújt, és ettől csodálatos, hogy minden életkorban, minden életállapotban az embernek tud újat adni” – fogalmazott Lóczi Tamás atya.

 

 

A menet nagyjából öt óra gyaloglás után érkezett az Eged csúcsára, ahol elhelyezték a keresztet. A Főegyházmegyei ifjúsági iroda által szervezett imádságos túra a megjelent atyák közös áldásával ért véget.

 

 

Mentés