Kiállítás az iskolai színjátszásról

 

 

Az iskolai diákszínjátszás a XVII – XVIII. században Magyarországon címmel nyílt kiállítás az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági  Szakgimnázium és Gimnáziumban.

Rozmán Éva igazgató köszöntőjében hangsúlyozta, a drámapedagógia és a színjátszás fontos eszköze a személyiség fejlődésének:

"Az ifjúság erkölcsi nevelésében vesznek részt. Megtanulnak kiállni. Megtanulják a bátorságot - milyen érzés, és hogyan kell nagy közönség előtt megszólalni. Az iskolánkban a diákszínpad egy lehetőség. Én biztos vagyok benne, hogy találtak a diákszínjátszásban újra és újra építő elemeket, amelyekből ők töltekezni tudnak."

 

 

Az eseményen megjelent és beszédet mondott dr. Pintér Márta, az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető tanára is. A dráma és színháztörténész 2014-ben kurátora volt annak a szintén Egerben kiállításnak, amely az iskola színjátszást elsőként mutatta be.

A köszöntők után a 12.a osztály tanulói mutatták be Max Lucado: Értékes vagy című tanmeséjét.

A színjátszásban résztvevő fiatalok maguk is úgy tapasztalják, hogy a közös munka az egyéni fejlődésükre is nagy hatással van:

"Személy szerint én kommunikáció és médiatudomány irányban szeretnék elhelyezkedni majd a jövőben. Ez egy biztos alapot tud adni nekem, illetve megtanulom, hogy kommunikatívabb tudjak lenni az emberekkel, és kapcsolatokat tudjak építeni -könnyebben, mint eddig. Az emberek megszólítása, illetve az ismerkedés, vagy interjúkon való részvétel már nem olyan nagy probléma számomra"- fogalmazott Ferencz Mirjam.

Kiss Kristóf szerint a színjátszás összetartja a társaságot, és az iskola életére is nagy hatással van.

 

 

Ternyák Csaba egri érsek a színdarab után elmondott beszédében úgy fogalmazott: a színházat és a templomot egy aranyszál köti össze:

"A templomról úgy is beszélnek, mint theatrum sacrum: szent színház. Mert hiszen mi történik a templomban? Annak az előadása, amely egyszer és mindenkorra megtanította velünk emberekkel, hogy az alkotónk mennyire szeret bennünket. Annyira, hogy önmagát feláldozta értünk a kereszten. A szent színházban mindennap a szentmisében ez történik; nem egyszerűen csak annak az eljátszása, annak a megismétlése, ami a keresztáldozatban történik, hanem hitünk szerint szentmisében jelen valóvá válik Krisztus keresztáldozata. Mi ezen résztvehetünk, mi ezáltal megtisztulhatunk és jók lehetünk."

 

 

A megnyitó a tizedikesek énekével zárult, a kiállítás az egri főegyházmegye más iskoláiban is megtekinthető lesz.