Közel háromszázan takarítottak Kálban

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola közel 300 diákkal és pedagógussal vett részt a Teremtésvédelmi Nap keretében meghirdetett programban.

A programról az intézmény vezetője küldött képes beszámolót.

 

A március 25-i Teremtésvédelmi napon a Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola valamennyi tanulója és pedagógusa részt vett. Az alsó tagozatos tanulók és az 5. évfolyamosok a falu utcáit járták be, a felső tagozatosok a település határában lévő szeméttel borított területet tisztították meg. Felhívásunkra csatlakozott hozzánk az Önkormányzat (konténer, zsákok, teherautó biztosítása), polgárőrség és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

A program lebonyolítása előtt osztályfőnöki órákon készítettük elő a Teremtésvédelmi Napot, hogy felhívjuk tanítványaink figyelmét arra, hogy a teremtett világ megőrzése a mi feladatunk. Felelősséget kell vállalnunk a Földért, melyet megóvni kötelességünk. Az előkészületek során figyelemfelhívó plakátot készítettünk, hogy népszerűsítsük a kezdeményezést. Felvettük a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, az egyházközséggel, a polgárőrséggel, a nyugdíjas klubbal valamint a roma nemzetiségi önkormányzattal.

A szükséges eszközök biztosításában Kál nagyközség önkormányzata volt segítségünkre.

Március 24-én iskolánkban nagyböjti lelkinapot tartottunk, hogy lélekben felkészülten ünnepeljük Krisztus feltámadását. A nap fő témája a megbocsátás volt. A közös elmélkedés, a szentmise, a filmrészlet mind a megbocsátáshoz kapcsolódtak.  Miután lélekben megerősödtünk, minden évfolyam elindult a kijelölt területre az osztályfőnökök vezetésével, a polgárőrök kíséretében zsákokkal, kesztyűkkel felszerelkezve. Az alsós gyerekek és tanítóik végigjárták a számukra kijelölt utcákat, és alaposan megtisztították a közterületet az eldobált szeméttől. Az 5. évfolyam a vasútállomás környékét járta be. A többi felső tagozatos évfolyam pedig a helyi Magtisztító épület környékét szabadította meg a hulladéktól.

A program nagyon eredményesnek bizonyult, ugyanis több konténernyi hulladékot gyűjtöttünk össze a délután folyamán. Tanulóink lelkesedése, aktív részvétele meglepte a helyi lakosságot is. Ez rendkívül hasznos, ugyanis a keresztény ember magatartása a teremtett világgal szemben példaértékű a társadalom számára.

Intézményünk pedagógiai programja kiemelt figyelmet szán a környezettudatosság kialakítására, így fontos feladatunknak tekintjük, hogy a teremtett világ iránti szeretetet, felelősséget is átadjuk diákjainknak, miképpen Assisi Szent Ferenc is tette.

 

Miksi Jánosné
igazgató
Káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola