Krízishelyzetben is segít a Karitász

Az elmúlt napokban kialakult tartósan alacsony hőmérséklet országszerte nehézségeket okoz. Több ezer család, egyedülálló, idős ember küzd a hideg elleni védekezéssel otthonában. Az utcán élőknek ezekben a napokban nagy szükségük van segítségre a hidegben való túléléshez.

A Katolikus Karitász plébániai csoportjai és egyházmegyei központjai a téli hónapokban fokozott figyelmet fordítanak a nélkülözőkre. Országszerte folyamatosan osztanak meleg teát és ételt, téli ruhát, takarókat. A KaritászPONT hálózat folyamatosan fogadja az adományokat: meleg ruhát, sapkát, kesztyűt, cipőt, csizmát, takarókat, amelyeket mielőbb eljuttatnak a rászorulóknak.

Az Egri Főegyházmegyei Karitász hetek óta működteti nappali melegedőjét hajléktalanok számára. A Szvorényi úti épületben 50 adag meleg ételt osztanak ki naponta. Az elmúlt napok tartósan alacsony hőmérséklete miatt a helyi krízisszállás megtelt, így a katasztrófavédelemmel együttműködve már 24 órában tart nyitva az intézmény és 50 fő számára biztosít éjszakára szállást, valamint tisztálkodási lehetőséget.

Szegeden az egyházmegyei karitász önkéntesei naponta teajáratot működtetnek, amely 60 hajléktalannak biztosít forró teát és zsíroskenyeret.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász heti két alkalommal várja az utcán élőket, és az otthonaikban fűteni nem tudó családokat meleg ruhával és élelmiszerrel. Emellett heti egy alkalommal meleg vacsorát osztanak a város éjjeli menedékhelyén.

 A RÉV Szenvedélybeteg-segítő hálózat nappali ellátó intézményei – országszerte 9 helyen – szükség szerint meghosszabbított nyitva tartással várják a melegedni vágyókat.

A budapesti és vidéki plébániai csoportok, egyházmegyei központok és KaritászPONTok várják az adományokat, amelyeket azonnal továbbítanak a hidegben rászorulóknak. A Karitász önkéntes hálózatán keresztül több mint 800 településen segíti a családokat, látogatják a rászoruló családokat és felmérik szükségleteiket, így rövid időn belül tudnak segítséget nyújtani mindazoknak, akiknek a téli hideg elleni védekezés gondot jelent otthonukban.

 A plébániai csoportok helyi akciókkal is segítik a nélkülözőket. Egy váci karitászcsoport elindította a „Vigyél magaddal, ha fázol!” sáladományozó kezdeményezést, amelynek keretében sálakat lehet adományozni névtelenül köztereken, fákra, padokra, oszlopokra elhelyezve.

 

Az elmúlt év végén a Karitász országosan 300 kályhát adott át családoknak, és számos esetben biztosított tűzifát a rászorulóknak.

A tárgyi adományok mellett a 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500,- forinttal támogathatják a Karitász téli krízismunkáját.

 

Segítsen, hogy segíthessünk!

 

 

Katolikus Karitász