Lelkigyakorlat, szentmise és dispozíciók

12_papi talalkozoAz Egri Főegyházmegye egyik legrégebbi templomában, a Bélapátfalvi Ciszterci Apátságban tartják évről évre a papi lelkigyakorlatot lezáró szentmisét. Kádár László érsek vezette be ezt a papi találkozót, aki ciszterci szerzetesként maga is nagyon kötődött ehhez a helyszínhez, hiszen sok száz éven keresztül ciszterci szerzetesek éltek és imádkoztak itt.

A főegyházmegye papsága számára idén Kajtár Edvárd, Központi Papnevelő Intézet, spirituálisa tartott lelkigyakorlatot. Prédikációjában 12 bibliai idézetet kiemelve rámutatott, hogy azokon keresztül a saját életében, hivatásában hogyan tapasztalta meg Isten irgalmát. Mint mondta, a papság kegyelem. Alázattal, nyitottsággal, szüntelen hálaadással kell elfogadni azt az utat, amit a Jóisten kijelölt számunkra.

Az ország területileg legnagyobb egyházmegyéjében, az Egri Főegyházmegyében jelenleg mintegy 180 pap teljesít szolgálatot. A szentmise végén Ficzek László általános helynök kihirdette az idei dispozíciókat.

A helyezéseknek számos gyakorlati oka van – tudtuk meg Ternyák Csaba egri érsektől. Ha egy pap meghal vagy nyugállományba vonul, a megüresedett plébániát be kell tölteni. A káplánok számára pedig elsősorban a tapasztalatszerzés miatt fontos a helyezés, megismerhetik az egyházmegyét és a plébánosok mellett tanulnak bele az egyházközségi feladatokba.

Ami fontos, hogy a pap a hívő közösség számára mindenhol Jézus Krisztust jeleníti meg. "II. János Pál pápa szívesen használta azt a kifejezést, hogy a híveknek joguk van ahhoz, hogy a papban Jézust lássák. Ez nagyon nagy feladat és kihívás a papság számára, hogy életmódjukkal, életvitelükkel rászolgáljanak erre a várakozásra" – mondta a főpásztor.