Megérkezett Miskolcra a betlehemi láng

"Advent 3. vasárnapján, december 17.-én délután a miskolci Minorita templomban köszönthettük a betlehemi lángot. A láng immár 10. alkalommal jutott el a megyénkbe a II. Észak-magyarországi cserkészcsapat tagjainak jóvoltából.

 A láng a béke szimbólumaként egy bécsi cserkészcsapat ötlete alapján már 31. éve jut el az európai nemzetekhez, közösségekhez a betlehemi Születés Bazilika örökmécseséből. Azóta minden évben lámpásba zárva, repülőn hozza el egy-egy cserkész Bécsbe, ahol a cserkész küldöttek az adventi időben megkapják a szeretet lángját, és eljuttatják az országukba.

 

 

Így érkezett el az idei adventben Miskolcra is a betlehemi láng. Az ünnepélyes lángosztást a Miskolci Gráciák Egyesülete szervezi minden évben, így az idén is bensőséges ünnepséggel várták az eseményre érkezőket a Minorita templomban. Pelczné dr. Gáll Ildikó a Miskolci Gráciák Egyesülete elnökének ünnepi köszöntője után a Fazekas utcai Általános Iskola kórusa, a Bartók Béla Zeneiskola fuvolásai, és Hortai Rita által előadott szép Dzsida Jenő vers tette még emlékezetesebbé ezt a rendkívüli alkalmat. A műsort követően a történelmi egyházak képviseletében Kalna Zsolt a minorita rend tartományfőnöke, a templom plébánosa, Birta Melinda református lelkész és Gulybán Tibor görögkatolikus esperes osztották meg karácsonyi ünnepi gondolataikat a jelenlévőkkel.

 

 

Ezután Pelczné dr. Gáll Ildikó ismertette az immár hagyománnyá lett, általános iskolások körében meghirdetett jászolkészítő verseny eredményét, és adta át a jutalmakat.

 

 

A lángosztó ünnepség után a Hősök terén a Gráciák által felállított kis betlehemet Kalna Zsolt atya megáldotta, majd a békét és a szeretetet szimbolizáló sokfelé osztódott betlehemi lángocskák elindultak az otthonokba hirdetve a karácsonyi ünnep üzenetét."

      Kép és szöveg:    Fojtán László