Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2017. áprilisi száma

A tartalomból:


A szent három nap - A nagyböjt és a nagyhét utolsó három napját „szent három napnak” nevezzük, mert Egyházunk keresztény hitünk legfontosabb misztériumára, Jézus megváltó szenvedésére, halálára és feltámadására emlékezik. A katolikus templomokban tulajdonképpen minden este ünneplünk, ünnepi liturgiát tartunk. A legfontosabb a nagyszombati húsvéti vigíliai szertartás, de az ünneplés teljességéhez hozzátartozik az is, hogy nagycsütörtökön és nagypénteken is részt veszünk a szertartásokon. Dolhai Lajos az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy a szent három nap Krisztus feltámadásával zárul, amit Nagyszombat estéjén vagy éjszakáján ünneplünk. A nagyszombat esti szertartások tulajdonképpen már a húsvét vasárnap liturgiájához tartoznak. Allelujás örvendezéssel ünnepeljük a megváltás beteljesülését, Krisztus feltámadását. A megszentelt tűzről meggyújtjuk a húsvéti gyertyát, amely a feltámadt Krisztusra emlékeztet bennünket. Miután megünnepeltük Jézus feltámadását és részesültünk áldozati lakomájában, körmenetet tartunk. A feltámadási körmenettel valljuk meg a világ előtt a feltámadt Krisztusba vetett hitünket és reménységünket.

Bérmálkozók meghívása - Ternyák Csaba egri érsek április 13-án, nagycsütörtökön délelőtt 9 órára az egri bazilikába a krizmaszentelési szentmisére szeretettel várja az Egri Főegyházmegye minden bérmálkozásra készülő hittanosát. Ezen a szentmisén szenteli meg a bérmáláshoz használt szent olajat, a krizmát, amely a bérmálás kiszolgáltatásának eszköze lesz.

Teremtésvédelmi Nap - Teremtésvédelmi Napot hirdetett meg az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba egri érsek március 25-re, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére. A főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények vezetőit arra kérte, hogy e napon – Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája szellemében - a helyi közösség összefogásával, az önként jelentkezők bevonásával tisztítsanak meg, keltsenek életre szemetes, rendezetlen területeket. A főpásztor kéréséhez csatlakoztak a katolikus iskolák, melynek eredményeképpen sok helyen gyűjtöttek szemetet, tisztítottak meg árokpartokat, erdei utakat. A Teremtésvédelmi Nap alkalmából a diákok - tanári vezetéssel – elbeszélgettek az Isten által teremtett világ védelméről, korunk emberének felelősségéről.

Nyílt hétvége az Érseki Papnevelő Intézetben - Az idén is, a hagyományoknak megfelelően, megrendezésre kerül április 7-e és 9-e között a nyílt nap és hivatás hétvége az Egri Érseki Papnevelő Intézetben. Ezek a napok betekintést engednek a szeminárium belső életébe, ugyanakkor ízelítőt nyújtottak a főiskolai előadásokból is. A program 18.00 órakor a keresztúttal kezdődik. A stációk a szeminárium folyosóin vannak elhelyezve. A vacsora után az elöljáró atyák köszöntik a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat, majd a kiscsoportokban a fiatalok bemutatkoznak.  A péntek estét közös szentségimádás zárja le, amit a kispapok szerveznek. A szombat reggel szentmisével kezdődik, majd a délelőtt során 20 perces rövidített órákban mutatják be a tanár atyák a teológia tudományának sokszínűségét és szépségét. Ebéd után a város néhány egyházi nevezetességét - a Szent István Rádiót, a bazilika haragjait, a Líceumot - nézhetik meg a fiatalok a kispapok vezetésével. A városi séta után a kispapok közül néhányan elmesélik a hivatásuk történetét. A vacsora előtt közös rózsafüzér a kápolnában, majd este kötetlen beszélgetésre, teázásra és egy vallásos témájú film megnézésére van lehetőség. A napot imával zárják. Vasárnap reggel ünnepélyesen elimádkozzák a reggeli dicséretet. A fiatalok bekapcsolódhatnak a kispapok életrendjébe is. A reggeli után Ternyák Csaba érsek atya látogatja meg a szemináriumot és beszélget a fiatalokkal. A virágvasárnapi szentmisén a kispapokkal együtt vesznek részt. A program Szabó József spirituális hivatást erősítő gondolataival és ebéddel ér véget.

Eljuttatni minden emberhez Isten végtelen szeretetét - A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át Ternyák Csaba érsektől Janicsné Stumpf Tímea a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgató-helyettese. A tanárnő az egri Eszterházy Károly Főiskolán szerzett diplomát. 2011-től dolgozik jelenlegi munkahelyén.  Keresztény életvitelével meghatározó személyisége a nevelőtestületnek, hiteles keresztény nevelőmunkájával kollégái bizalmát élvezi.