Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2017. májusi száma

A tartalomból:

Egyházmegyei találkozó május 13-án Egerben - Az Egri Főegyházmegye rózsafüzér-társulati tagjai kapnak meghívást a főpásztortól, Ternyák Csaba érsektől arra a lelki napra, amely május 13-án 9 órakor kezdődik az egri bazilikában. A programban az érseki szentmise mellett előadások, közös imádságok és tanúságtételek szerepelnek. Újévi körlevelében írta az érsek: „arra szeretném kérni az Egri Főegyházmegyében működő rózsafüzér társulatok tagjait, hogy imádkozzunk és engeszteljünk a békéért. A lelkipásztorokat pedig arra kérem, hogy használják fel ezt az esztendőt a máriás lelkület elmélyítésére, a rózsafüzér imádságának terjesztésére és a társulatok megújítására, új társulatok létrehozására az egyházközségekben és az iskoláinkban egyaránt. Ezért május 13-án, a Fatimai jelenés 100. évfordulóján az egri bazilikában megrendezzük a rózsafüzér társulatok egyházmegyei találkozóját. Szeretettel hívok és várok minden rózsafüzért imádkozó testvérünket, hogy vegyenek részt ezen az imádkozó és engesztelő együttléten. A fatimai pásztorgyermekek példájára tegyünk eleget a Szűzanya felhívásának! Saját lehetőségeink ismeretében ez a leghatékonyabb módja annak, hogy mi is tegyünk a békéért. Ahogy tavaly az irgalmasság zarándokai voltunk, úgy legyünk az idén az engesztelés munkatársai!”

Fatima 100 éve - Május 13-án lesz Szűz Mária fatimai jelenésének 100. évfordulója. A katolikus világban mindenütt megemlékeznek e jeles évfordulóról. Nagyon sok helyi egyházban Mária-évet hirdettek meg a jubileum tiszteletére. Az Egri Főegyházmegyében, ebből az alkalomból megrendezzük a rózsafüzér társulatok egyházmegyei találkozóját. A találkozó közelségében érdemes megismerni a jelenések történetét, az ezekhez kapcsolódó üzenetek tartalmát és jelentőségét. A legfontosabb esemény 1917. május 13-án történt, amikor Mária a Fatima nevű kisváros melletti völgyben (Béke völgye) megjelent három kisgyermeknek, (Lucia, Francisco és Jacinta) akik egy kis nyájat legeltettek. Elmondásuk szerint a „fényes ruhában megjelenő hölgy” azt mondta nekik, hogy sokat kell imádkozniuk a bűnösök megtérésért, mondják rendszeresen engesztelésül a rózsafüzért, illetve meghívta őket: hat egymást követő hónapban ugyanebben az időpontban jöjjenek el hozzá. Dolhai Lajos az egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy a jelenések hitelességét és az üzenetek tartalmát az Egyház kivizsgálta. XI. Pius pápa 1930. október 13-án az Isteni Gondviselés című rendeletében hivatalosan elfogadottnak nyilvánította, engedélyezte a Szűzanya tiszteletét Fatimában.

Pünkösdhétfői zarándoklat - Ternyák Csaba, az egyházmegye főpásztora június 5-ére, Sárospatakra, a hagyományos Szent Erzsébet zarándoklatra meghívta Dominik Jaroszlav Duka, prágai bíboros érseket. Az ünnepre szeretettel várja az egyházmegye katolikus intézményeinek pedagógusait és diákjait. A nap programjában közös rózsafüzér imádságot, katekézist, szentségimádást, koncertet terveznek, az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, amelyre szeretettel várják az egyházmegye zarándokait.

Nagylelkűségért díj – Jolika néninek - Csuzdi Jánosné, az adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola dolgozója a Pro Magnanimitate Tua (Nagylelkűségedért) díjat vehette át Ternyák Csaba egri érsektől. Az egyházi iskolák dolgozói közül idén egyedül ő kapott ilyen elismerést. Csuzdi Jánosné az iskola melegítőkonyhájában dolgozik, ahol egyedül látja el feladatát. Ő készíti el a reggelit és az uzsonnát. Az ebédet pedig ő melegíti fel és osztja ki a diákok között.

- Szüleim - nővéremmel együtt - mindig arra neveltek, hogy keresztényként éljünk, segítsünk minden emberen, ha módunk nyílik rá – mondta a kitüntetett.

- Munkáját kifogástalanul, példamutató felelősségtudattal végzi – tudtuk meg Juhászné Varga Márta igazgató asszonytól. - Ha marad étel, akkor abból megeteti azokat, akik éhesek maradtak. Jól tud a gyerekek nyelvén beszélni, bizalommal fordulnak az ő „Jolika néni"-jükhöz. Több alkalommal is előfordult, hogy az otthonra vásárolt kenyeréből adott azoknak a tanulóknak, akik a délután folyamán még megéheztek. Az étkező és a konyha mindig ragyog a tisztaságtól. Fontos neki, hogy a gyerekek örömmel jöjjenek az ebédlőbe és otthon érezzék magukat.

Fiatalon lett özvegy. Két – ma már felnőtt fiát – egyedül nevelte fel. Rendszeresen részt vesz az egyházközség életében.  Ünnepek előtt jelentkezik a templom nagytakarítására.  Aktív tagja a helyi plébániai karitász csoportnak. Rendíthetetlen hite, vallásos élete mintát ad az iskola közösségének.