Megújult a szendrői templom tetőszerkezete

 

A 17. században barokk stílusban épült a  ferences rendház, a kolostor és a templom Szendrőn. A templom épülete felújításra szorult, a tetőszerkezet rekonstrukciójára volt szükség. Az ehhez szükséges pénzt, mintegy 27 millió forintot, az egyházmegye, kormányzati pályázati forrás és a hívek adományai biztosították.

Nagyböjt első vasárnapján áldotta meg a megújult épületet Ternyák Csaba egri érsek, s mondott szentmisét. A főpásztor homilíájában a Nagyböjtről, mint az újrakezdés lehetőségéről beszélt. Kiemelte: Új életet kezdhetünk, szabad választásunk szerint, s Krisztus példáján keresztül ellenállhatunk a Gonosz kísértésének. A Sátán ugyanis rá akarja szedni az embert, Istennel szembeállítani, de az embernek megadatott, hogy Jézus Krisztus által akkor is győztes lehet, ha elbukik olykor. Az érsek hozzátette: nagyböjt nem a szomorúság ideje, s amikor valamit a böjt miatt elvonunk magunktól, odaadhatjuk jótékonyan másoknak, a nélkülözőknek, a Katolikus Karitász akciója is erre buzdít bennünket.

A szentmise végén Ferencz Károly szendrői plébános köszöntötte a megjelent világi elöljárókat, s mindazokat, akik segítették a templom megújulását. Mint mondta: egy kis fejezet ez a templom életében, de nagyon fontos lépés, hiszen már nem kell tartani attól, hogy beázik az épület.

Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte dr. Marczisák Zoltánné kántort, aki hat évtizede teljesít kántori szolgálatot a templomban, s ezért az Egri Főegyházmegye 266. számú ezüstértmét vehette át.