Miskolcon is bezárták az Irgalmasság évét

Krisztus Király vasárnapján Ferenc pápa bezárta Rómában a Szent Péter-bazilika kapuját, s ezzel lezárta az Irgalmasság évét. Előző nap, Szent Erzsébet ünnepén Sárospatakon Ternyák Csaba érsek zárta be az irgalmasság kapuját, s ugyanezen a napon Miskolcon, a Minorita-templomban, a Miskolcon szolgáló atyák közös szentmiséjén történt meg ugyanez.

Érsek úr nem jelölt ki Miskolcon olyan templomot, ahol felállították volna az irgalmasság kapuját, ám a város papsága egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy itt is legyen egy közös, a szentévet megnyitó szentmise. Ezt december 19-én, a selyemréti Szent István-templomban mutatták be, ugyanis ebben a templomban található az Isteni Irgalmasság kápolnája.

Szent Erzsébet ünnepén nemcsak róla, az irgalmasság egyik szentjéről kellett megemlékezni, hanem Szent Márton püspökről is, aki előtt születése 1700. évében ugyancsak emlékévvel tisztelegtünk.

Az Irgalmasság évének lezárásakor emlékeznünk kell a Magyar Karitászról is, amely 120 éve alakult, s amelynek 1991-es újraindulásának 25. évfordulója is ebben az évben van. Miskolcon több plébánián működik karitászszervezet és van egy közös karitászpont is.

A záró szentmisét Mikolai Vince főesperes, diósgyőri plébános vezetésével a város plébánosai, a szerzetesrendek (minoriták, jezsuiták, ferences kistestvérek) mutatták be. Jelen volt Kiss Gábor alpolgármester és több önkormányzati képviselő is.

 

  Szöveg: Gróf Lajos     Fotók: Fojtán László