„Ne félj, csak higgy!” - komplex művészeti vetélkedő Tenken

(A képre kattintva galéria nyílik!)

"A Szent Imre Katolikus Általános Iskolában május 19-én komplex művészeti verseny zajlott. Az első alkalommal kiírt verseny két levelezős és egy helyi fordulóból állt. Hat csapat jutott be a döntőbe: Adács, Füzesabony, Boconád, Miskolc, Pásztó, Tenk iskolái. Megtisztelt bennünket jelenlétével dr. Ternyák Csaba Ft. Érsek Úr, aki megnyitójában a mottóhoz kapcsolódva hangsúlyozta: „a hit az, amelyik hozzásegít bennünket ahhoz, hogy  életünkből  elüzze a félelmet. Hinni Istennek, életünk Urának, azt jelenti nincs okunk a félelemre. Ő szeret bennünket.” Ellátogatott hozzánk az EKIF elnöke, osztályvezetője, munkatársa is.

A megnyitó műsor után, melyben pünkösdi népszokásokat jelenített meg a 4. osztály, következett a verseny. A vetélkedőn a csapatok a kiküldött két kép közül (fatimai jelenés. ill. játszó gyerekek) az általuk választottat dramatizálták és jelenítették meg. A pünkösd érzése kellett, hogy a színpadi produkciókat áthassa – öröm és remény. "Töltsön el benneteket a reménység Istene teljes örömmel és békével a hitben, hogy a Szentlélek erejével bővelkedjetek a reményben.” Ebben a szellemben előadott, magas színvonalú és értékes előadásokat láthattunk. A verseny további részében az egyház liturgikus szokásainak ismeretéről adtak számot a gyerekek. A helyi forduló érdekessége volt, hogy a Tenki Ifjú Katolikusok Közössége sátraikban megjelenítette a komplex verseny alapját képező 3 ünnepkör: karácsony, húsvét és pünkösd egyházi és népi szokásait. Dekoráció, öltözék, kézművesség, játékos feladatok, emlékkártyák, sőt a szülők segítségével készített ünnepi étkek is ezekhez az ünnepekhez illeszkedtek.

A versenyt és a vándorkelyhet Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Miskolc nyerte. A második helyezett a tenki Szent Imre Általános Iskola lett, míg a harmadik helyet az Adácsi Szent Jakab Katolikus Általános Iskola és Sportiskola szerezte meg.

A szeptemberben a KPSZTI támogatásával meghirdetett verseny legfőbb célja:

•    Katolikus élet, hit, erkölcs alapelemeinek gyakorlása, irodalmi műveken keresztüli példaadás
•    A tanulói kreativitás fejlesztése
•    Olvasás szeretetére való nevelés
•    Művészetek komplexitása - összefüggések, logikai kapcsolatok felismerése
•    Közösségek erősítése, építése

1. forduló a karácsonyhoz kapcsolódott - vezérgondolat szeretet „Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz.”

Kiküldött elbeszélés címe: A kis rózsa

Feladatok:
- illusztráció készítés,
- „gondolataim, érzéseim az elbeszélés nyomán” – fogalmazás
- feladatlap
- zenei keresztrejtvény


2. forduló a húsvéthoz kapcsolódott: - vezérgondolat: bűnbánat „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban."

Kiküldött novella címe: Öreg ember, öreg fa

Feladatok:
- egy megadott tanmese-novella rész folytatása
- képregényben való feldolgozás max: 5 kép
- hozzáillő zenei aláfestés indoklással!

A versenyre 12 katolikus iskola nevezett. 4 fős csapatok indulhattak/2 fő 3-4o. és 2fő 5-6.o/. Minden csapatnak és iskolának gratulálunk, mert nagy és szép munkát végeztek diákjaik.

Szeretnénk ezen egyedi és különleges versenyünket folytatni és hagyománnyá tenni országos szinten. Reméljük a következő évben / kiírása és jelentkezés szeptemberben/ még több katolikus iskola részvételét üdvözölhetjük.

Köszönönetet mondunk a verseny hozzáértő és neves zsűrijének, minden résztvevőnek, rendezvényt segítő diákoknak, iskolánk plébánosának, iskolánk dolgozóinak, szülőknek, nagyszülőknek. Külön a támogatóknak: a helyi és környékbeli pékségeknek, Egertej-nek, azoknak a könyvkiadóknak, akik a kiadványaikkal támogatták jutalmazásainkat és A Tenki Iskola Jövőjéért Alapítványnak" - számolt be az eseményről Vargáné Forgács Anna iskolaigazgató.