Nevelési évnyitó az új katolikus óvodában

A vizsolyi Szent Anna Római Katolikus Óvoda megáldásához kapcsolódva tartották a 2020-2021-es az Egri Főegyházmegye óvodai tanévnyitó ünnepségét augusztus 31-én a helyi katolikus templomban.

A Szentlélek közös hívása után az intézmény növendékei rövid műsorral adtak ízelítőt az óvodában tanultakból a vendégeknek.

Zsova János plébános köszöntőjében rámutatott: mintegy fél évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat, hogy ezt az óvodát átvegye a főegyházmegye, legyen a fenntartója. Felvetődött a kérdés, ki legyen a védőszentje az óvodának? A többség Szent Anna mellett voksolt, aki a Boldogságos Szűzanya édesanyja, Jézus nagymamája, az édesanyák és a nagymamák védőszentje. A cél az, hogy lélekben és hitben is növekedjen az óvoda. Az ide járók 80 százaléka itt lett megkeresztelve, ez jó reményt ad a jövőre nézve.

Kaposi Beáta, az óvoda vezetője ismertetőjében elmondta: 1971-ben épült az első épület, majd 2013-ban egy nagy felújítás és bővítés történt. A pedagógusok és a szülők újdonságként fogadták a fenntartóváltást, mely szakmai megújulást hoz majd magával, mindenki javára,  sok segítséget kaptak a plébánostól és egri kollégáktól ehhez.

Ternyák Csaba egri érsek az Egri Főegyházmegye intézményfenntartói rendszeréről szólt, s bemutatta a jelenlévőknek az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság munkatársait, akikkel közvetlen kapcsolatban lesz az intézmény. A főpásztor köszönetet mondott a szülőknek, nagyszülőknek, akik fontosnak tartották ezt a lépést. Számukra is a legfontosabb a gyermek, s a bizalom jele, hogy támogatták azt, hogy a katolikus egyház legyen a fenntartó. Az érsek kiemelte: közösség erősítése szempontjából is komoly lehetősége van ennek a bátor és felelős lépésnek. A főpásztor köszönetet mondott a település önkormányzatának, polgármesterének, dr. Palotás Andrásnak és Zsova János plébánosnak mindezért.

A gyermekekhez fordulva az érsek úgy fogalmazott: „nagyon fontosak vagytok, s nemcsak a szüleiteknek, hanem az óvónéniknek és az egyháznak is. Boldog és gazdag felnőttkorhoz akar segíteni benneteket az óvoda is.”

A közös imádság és közös ének után az ünnepség résztvevői átvonultak az óvodába, ahol Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az óvodásokat, a dolgozókat, a szülőket és az épületet.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió