Nevelőtestületi értekezlet Hevesen

 

 

Nevelőtestületi értekezleten vettek részt a hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola tantestületének és tagintézményeinek pedagógusai 2017. február 17-én, pénteken délelőtt.  Az összejövetel témája: „Katolikus keresztény szellemiségű nevelés és oktatás lehetőségei napjainkban”.

A felkért előadó Tokár Imre P. János OFM atya, a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetője volt.
A rendezvény résztvevőit Bódor Istvánné igazgató asszony köszöntötte, aki megnyitójában kiemelte a téma fontosságát és időszerűségét.

A lelki ráhangolódást és reggeli imát Nagy István plébános úr vezetésével mondták el a jelenlévők.

János atya előadását a témához igazodva három részre tagolta, mottóként használva XIV. Benedek pápa gondolatát: „Ajándékozzátok magatokat Jézusnak!”

Az első részben a hitélet került előtérbe, „Olvadjatok bele a szentség törvényébe!”  címmel, melynek mondandóját Georges Bernanos francia író idézetével lehet leginkább összefoglalni: „nem a világ kapta Krisztust, hanem mi! És ha a hit lanyhul, a hibát magunkban kell keresnünk. Ehhez pedig a lustaságot, a tehetetlenséget és a gőgöt kell legyőznünk!”

A második rész témája a tanári attitűd. János atya saját hivatásából vett példák, élettapasztalatok és történetek segítségével mutatta meg hallgatóságának, mennyire összetett és bonyolult szálak fedezhetők fel a tanári hivatás mélységeiben. Külön kitért a nehezen kezelhető, problémás diákokkal való szeretetteljes bánásmódra. Rávilágított arra is, mennyire másként éli meg a gyermeki lélek a számunkra magasztos élethelyzeteket.

Előadásának záró, harmadik része a bűnről szólt. Példaként állította az ószövetségi zsidóság hagyományőrző és a hagyományokat továbbadó nevelési modelljét. Hozzátette,  hogy a gyermekek vonzzák magukhoz a felnőtteket, s ez által a híveket is a templomba. Beszélt a kudarcokról, a sikertelenségről, a kiégésről. Kiemelte, az áldás fontosságát, szerepét, kérve: „Legyünk az áldás emberei a legnehezebb helyzetekben is!”

Az értekezlet után a résztvevők közösen mondtak hálát Istennek. A fohászt és a köszönetet Szőke József boconádi plébános mondta el.

Az esemény végén Bódor Istvánné igazgató asszony összegezte az elhangzottakat, valamint megköszönte János atyának a részvételt.