Nyitott templomok napja Bélapátfalván

Az országos Ars Sacra Fesztivál első napja – hagyományosan – a nyitott templomok napja is egyben. Ez alkalomból rendeztek koncertekkel tarkított kulturális délutánt szeptember 16-án a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban.

Mezőné Kovács Edit,  a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft ügyvezetője úgy fogalmazott:"A turisztikai célú működtetés az természetesen azt jelenti, hogy mi mindig elsődleges szempontként kezeljük azt, hogy az apátság az egy templom, egy vallásos kegyhely, egy zarándokhely, és csak másodsorban egy kulturális programoknak helyt adó épület.  Ez azonban nem jelent mi számunkra különösebb nehézséget, sőt, inkább izgalmas, hogy ez a két terület így keveredni tud. Lehetőséget ad arra, hogy nagyon sokféle embert meg tudunk szólítani a rendezvényeink, programjaink által." 

 

 

A program során különböző műfajú zenék csendültek fel az ódon falak között. Fellépett többek között az egri Jézus Szíve plébánia ifjúsági zenekara, valamint az Egri Érseki Fiúkórus is. Volt 785 dobütés az apátság alapításának 785. évfordulójára, az ünnepélyes kapuzárást megelőzően pedig Bagdi Bella énekelt.