Papi lelkigyakorlat

 

Hagyományosan, minden évben, négy napos lelkigyakorlaton vesznek részt az egri főegyházmegye lelkipásztorai. Idén Szent Péter és Pál apostolok halálának 1950. évfordulójára emlékezik a katolikus egyház. Az ő személyükhöz kapcsolódtak a lelkigyakorlatot vezető Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek elmélkedései:

"2000 évvel ezelőtt más volt a villág a tekintetben, hogy akkor indult el a kereszténység szárba szökkenni. Most pedig - legalábbis itt Európában - egy elfáradt kereszténységgel találkozunk. Mert én most nem egy Dél Amerikáról, egy Afrikáról elmélkedtem, hanem a mi helyzetünkről. Viszont a célunk és a feladatunk végül is ugyanaz.

Szent Péter, amikor fölteszi a kérdést, hogy kihez menjünk, akkor - jóval később - megvallja Jézusnak, hogy ő szereti őt. Ez a lényeg, hogy Jézus Krisztust szeressük, és legeltessük az ő bárányait.

Szent Pálnál pedig az a megszívlelendő, hogy ő szenvedélyesen Jézus Krisztus követője volt, nyomába eredt, futott utána, és azt az életformát akarta fölépíteni magában, ami teljesen hasonló gondolkodásban, lelkiségben Jézus Krisztushoz, ezért merte azt elmondani élete végén, hogy élek én, de már nem én élek, hanem Krisztus él bennem.

Tehát egyrészt van egy társadalmi másság, de ugyanakkor a célunk és a feladatunk ugyanaz: Jézus Krisztus követése, szeretete, és a vele való azonosulás"- fogalmazott Bábel Balázs.

A négynapos lelkigyakorlat a bélapátfalvi apátságban közös szentmisével, és a dispozíciók kihirdetésével zárult.