Páratlan dokumentum került elő

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Egyedülálló dokumentum került elő az Egri Főegyházmegyei Levéltárban, mely az Egri Érseki Palota magánkápolnájának elpusztult mennyezetfreskóját ábrázolja. A különleges alkotást sajtótájékoztatón mutatták be.

Buda Péter, az Egri Érseki Papnevelő Intézet rektora a főpásztori mecenatúra történetét ismertetve elmondta: az egyház vagyonosodásával megkezdődött egy olyan folyamat, melynek révén a jövedelmek jelentős részét a hitélet mellett építkezésekre, a művészek támogatására fordították, hazánkban Szent Istvánnal kezdődött ez a folyamat. Később, a török dúlása és a reformáció után különösen nagy szükség volt erre Magyarországon. A XVIII. század egyik legjelentősebb mecénása Eszterházy Károly püspök volt, aki számos templomot épített, intézményt alapított. A főpásztor a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően és magánvagyonát is felhasználva építkezett.

Jelenleg az id. Stornó Ferenc által készített festmény, a gyermek Jézus és Keresztelő Szent János találkozását ábrázoló freskó látható az Érseki Palota magánkápolnájában.  Az eredeti, Kracker János Lukács festette, Krisztus feltámadását ábrázoló alkotás elpusztult.

Köves-Kárai Petra művészettörténész az Urbán Márta levéltáros által fellelt dokumentum kapcsán elmondta: a püspöki palota magánkápolnájának freskóját Kracker János Lukács készítette, ez volt az első egri munkája. Az 1764-re elkészült alkotás néhány évtized után tűzvészben elpusztult. A freskó másolatát, melyet Franz Hauptmann készített 1816-ban, utoljára Szmrecsányi Miklós láthatta, a múlt század harmincas éveiben írt művében említi.  Az ábrázolás stílusa, alakjainak megformálása jól illik a Kracker-életműbe, így kétségtelen, hogy az eredetiről készült másolat került elő.

A régóta elveszettnek hitt akvarellt a nagyközönség a július 30-ig meghosszabbított Kracker-kiállításon láthatja.