Pyrker nyomában - az Egri Érsekség munkatársainak zarándoklata Ausztriában

(A képre kattintva galéria nyílik!)

Október végén ausztriai zarándoklaton vettek részt az Egri Főegyházmegye munkatársai. A zarándokok elsőként a Főpásztor szülővárosában, Fertőszentmiklóson vettek részt szentmisén, majd a magyarsághoz évszázadok óta sok szállal kapcsolódó Heiligenkreuzi Ciszterci Apátságot tekintették meg. A csoportot köszöntötte Maximilian Heim O.Cist apát is. A látnivalókat pedig a magyar származású Rozina nővér mutatta be. Az kolostor honlapja külön kiemelte az egri érsek vendégkönyvükbe írt szép szavait: "... örülök a Magyarországhoz szorosan kapcsolódó kolostor elevenségének. Köszönöm! Isten áldjon Benneteket!"

A következő napot a szintén számos magyar kötődéssel bíró mariazelli kegyhelyen töltötték az egri zarándokok. A kegyhely ősi templomában előbb szentmisén vettek részt, majd a zarándokhely titkára, Makai Lajos mutatta be: a bazilikát, annak kincstárát és az egyéb neveztességeket egyaránt, külön kihangsúlyozva a magyar vonatkozásokat.

A zarándoklat zárónapján a Lilienfeldi Ciszterci Apátságot látogatták meg. Ennek a látogatásnak azért volt jelentősége, mert 190 éves évfordulóját ünnepeljük Pyrker János László egri érseki beiktatását, aki maga is volt lilienfeldi apát. Amint írtunk róla, nemrégiben konferenciával és kiállítással is tisztelegtünk a jeles évforduló előtt, melyeken Matthäus Nimmervoll O.Cist apát is jelen volt. Így ismerősként köszöntötte a Főpásztort és munkatársait. Kapisztrán Szent Jánosra és nemzeti ünnepünkre emlékeztünk a szentmisén, melynek főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt. A lilienfeldi apát, Ficzek László általános helynök, Kakuk Ferenc érseki titkár és Andreas Pirngruber OCist türnitzi plébános (aki szintén Pyrker érseknek, mint egykori türnitzi plébánosnak az utóda) pedig koncelebráltak. Az ünnep fényét emelte, hogy a főcelebráns és az asszisztencia Pyrker egri érsek által a kolostornak adományozott miseruhában végezték az oltárszolgálatot. A Főpásztor Pyrker apáti mellkeresztjét és gyűrűjét is viselte. Megható pillanat volt, amikor Matthäus Nimmervoll apát az általa adományozható legmagasabb kintüntetést, a liliomokkal díszített arany érdemkeresztet adta át Ternyák érseknek, amely rövidesen látható lesz az Érseki Palota Pyrker kiállításán.

Az apátság megtekintése után a jelenlévők együtt imádkoztak Pyrker érsek lelki üdvéért és lilienfeldi sírján koszorút helyzetek el.